A Medúza sziget napi 150 liter édesvizet termel

Egy olasz dizájner páros olyan kis úszó szigetet tervezett, mely képes két család napi ivóvíz- és ételszükségletét előállítani. 


Egy olasz dizájner páros olyan kis úszó szigetet tervezett, mely képes két család napi ivóvíz- és ételszükségletét előállítani. 

A föld népessége folyamatosan nő, így egyre komolyabb gondot jelent az édesvíz hiánya, illetve az, hogyan állítsuk elő élelmiszereinket gazdaságosan, környezetbarát módon. Az olasz Studiomobile dizájner cég két tervezője, Cristiana Favretto és Antonio Giraridi erre a problémára kínál megoldást. Egy olyan úszó üvegházat terveztek, mely napi 150 liter édesvizet képes elállítani tengervízből. Ezzel párhuzamosan annyi hidrokultúrás növényt képesek megtermelni az építményben, mely két család élelmezéséhez is elég lehet.

Önfenntartó Medúza

Művüket – a formája miatt – Medúzának keresztelték el. A hetven négyzetméteres, nyolcszögletű sziget újrahasznosított, műanyag hordókon úszik, míg a padlózat és az üvegház faszerkezetű. A Medúza a tengervizet végeredményben úgy tisztítja és szűri, ahogy a föld ökoszisztémája esővizet állít elő. Az egyik tartályban a nap melege felhevíti a szennyezett vizet, az elpárolgó tiszta gőzt egy másik tartályban a hideg tengervíz lehűti. Innen egy tároló tartályba kerül az ivóvíz. A pumpálásához szükséges energiát napelemek állítják elő. Az üvegházban termesztett hidrokultúrás növények gondozásához 70%-kal kevesebb édesvízre van szükség, mint amennyit tradicionális mezőgazdasági eljárások során használunk el.

A Medúza kicsi, hatékony, és szinte bárhol könnyen felállítható. Nem igényel különleges építőanyagokat, az egyes elemek kombinálhatóak és összekapcsolhatóak. A legnagyobb beruházás a napelemek megvásárlása, ám cserébe egy önműködő, fenntartható úszó kertet kapunk.

A hidrokultúra földnélküli növénytermesztést jelent. A növények tápanyagokban gazdag vízen lebegnek. Hogy ne süllyedjenek le vagy dőljenek el, úszó edényekbe kell helyezni őket, esetleg föld helyett agyaggolyókkal lehet stabilizálni a helyzetüket.

Címkék: