Anglia első bio-busza egyenesen a csatornából nyeri az üzemanyagot

Ételmaradékokból és emberi végtermékből előállított gázzal robog Bath és Bristol reptere között a bio-busz.


Ételmaradékokból és emberi végtermékből előállított gázzal robog Bath és Bristol reptere között a bio-busz.

A gázüzemű járművek legalább annyira fontosak lehetnek az olcsó, fenntartható tömegközlekedés kialakításában, mint az elektromos motorok. Ezért kezdtek el a GENeco mérnökei azon dolgozni, hogyan lehetne szerves hulladékból olcsó bio-metánt előállítani. A GENeco egy olyan cég, mely kifejezetten megújuló energiaforrásokkal, illetve hulladék újrahasznosítással foglalkozik. Az ő terveik alapján a bio-busz működtetéséhez szükséges üzemanyagot a bristoli szennyvízkezelő állítja elő. Egyrészt ételmaradékot, szerves hulladékot, másrészt a csatornába ömlő emberi végterméket használják a metán fejlesztéséhez.

A busz sem egy szokványos szerkezet. Teli tankkal 300 kilométert képes megtenni, ehhez egy busznyi utas éves „toalett termelését” használja fel.

Ebből is látszik, hogy a máshol nem használható ételmaradék és az emberi ürülék mennyire fontos energiaforrás – nyilatkozta a GENeco vezetője Mohammed Saddiq – ráadásul a helyi buszjáratokat a jövőben a környéken lakók segítségével tudjuk üzemeltetni. A bio-metán használata nemcsak egy fenntartható energiaforrás, de segít megszabadulni a fosszilis üzemanyagoktól is.”

Címkék: