Földrengésbiztos „földzsák” ház fillérekből

Egy kis sóder alapnak, jó pár zsák föld, egy élő tető, vakolás és hat hét alatt kész az energiatakarékos ökoház. Az ősi technológiát egy amerikai mérnök gondolta újra és egy teljesen amatőr is képes kivitelezni.


Egy kis sóder alapnak, jó pár zsák föld, egy élő tető, vakolás és hat hét alatt kész az energiatakarékos ökoház. Az ősi technológiát egy amerikai mérnök gondolta újra és egy teljesen amatőr is képes kivitelezni.

Egy török írónő tette híressé az earthbag, azaz földzsák ház építésének folyamatát. Atulya Bingham, számos regény szerzője, kőfestő és környezetbarát el kívánt vonulni a város zajától és a török hegyekbe költözött – egy sátorba. Ám hamar rájött, hogy nehezen viseli áram, fűtés és szilárd falak nélkül. „Amikor belefogtam a ház építésébe, még azt sem tudtam, hogy mi az a mestergerenda” - nyilatkozta.

Az alapoktól környezetbarát

Az épület alapja nagyobb kövek és sóder megfelelő elegye. Nincs szilárd alap, melyet mai fejjel nehezen tudunk elfogadni. „Évezredes épületek állnak ma is sóder alapon – írja Bingham a honlapján – csak pár száz éve építünk szilárd alapra, mely nem engedi át a vizet, törik, reped, beomlik.” Ezzel szemben az író háza nem csak a talajvizet vezeti el, de sérülés nélkül átvészelt egy 6.1-es erősségű földrengést is.

Arányos falak

A falak szorosan egymásra helyezett földdel töltött zsákokból állnak mindenféle kötőanyag mellőzésével. Az arányok nagyon fontosak, az ideális keverék egy rész agyagot, három rész földet, egy rész szalmát tartalmaz. Cementes vagy vályogos vakolással lehet fedni, de kővel és fával is remekül kombinálható, díszíthető. A falak kiválón tartják a hőt. Télen meleg, nyáron hideg, így akár kutyaháznak is ideális ez a technológia.

Élő tető

A legnagyobb gond a termőföldes tetővel – mondja Bingham – hogy olyan, mintha egy elefánt ülne a házon. Ha nem megfelelő a kialakítása, vagy nagy esőzéskor nem figyelünk arra, hogy a vizet elvessük, akkor olyan lesz a tető, mintha egy elefánt fürödne egy tóban.” Ám ha jó a súlyelosztás, akkor a 10 centiméteres termőföld réteget tartó tető meghálálja a gondoskodást. A gyönyörű zöld tető olcsó, hang-, tűz-, nap-, esőálló és a javítása is végtelenül egyszerű.

Emberi környezet

A technológiát Nader Khalili iráni születésű amerikai építészmérnök fejlesztette ki. Ősi, iráni építési módokat modernizált, melyeket akár más bolygókon is lehet alkalmazni. Ám Khalili az öbölháború idején Iránba érkező menekülteknek is – az ENSZ segítségével – hasonló menedékeket húzatott fel. Ezen humanitárius tettéért az ENSZ ki is tüntette. Ma már a technológia egyre népszerűbb a mindennapokban is.

Címkék: