Szép és tanulságos: ökoszisztéma a nappaliban

Hogyan bővíthetnénk egy kicsit szobanövényeink repertoárját? Martin Azúa spanyol tervező egészen sajátos választ adott erre a Wellspring elnevezésű, működő mini-ökoszisztéma bemutatásával.


Hogyan bővíthetnénk egy kicsit szobanövényeink repertoárját? Martin Azúa spanyol tervező egészen sajátos választ adott erre a Wellspring elnevezésű, működő mini-ökoszisztéma bemutatásával.A dizájner már 1999 óta több projektben kísérletezett különleges, porózus anyagú tárgyakkal, ez már a sokadik környezet-ihlette alkotása. A mostanit a Roca Barcelona Galéria mutatja be a nagyközönségnek.

Az agyagedény a benne élő zöld növényt barlangszerűen fogja körbe, így a növény nem nyúlik túl a tetején. Megbújik benne, talán árnyékot is kap a gömbölyded formájú bölcsőben. A különleges virágtartó tetején kialakított nyílás azonban kárpótolja a virágot, az oldalán található pedig bennünket. Növényünk fényhez jut, mi pedig látványhoz. Kicsit olyan, mintha a titkos életébe kukkanthatnánk be. És tulajdonképpen így is van. A természet körforgását, önálló, önfenntartó életét követhetjük így nyomon. Az öblös barlang ugyanis porózus szerkezetű, a föntről érkező vízcseppek keresztüljutnak rajta, így ha a hozzá tartozó tálkát alatta tartjuk, összegyűjthetjük a tápanyagokban gazdag „esővizet”, hogy majd föntről újra a növénynek és a földnek adjuk. Így legalább biztosan nem feledkezünk meg a rendszeres locsolásról.


Címkék: