Természetes medence mesterséges tóban

Egy természetes medence nem drágább a normál medencéknél, teljesen vegyszermentes, kristálytiszta a vize és tóként is funkcionál.


Egy természetes medence nem drágább a normál medencéknél, teljesen vegyszermentes, kristálytiszta a vize és tóként is funkcionál.

A természetes úszómedencék lényege, hogy a medencét elrejtjük egy nagy tó alá. Két részből állnak: egy mély, úszásra alkalmas középső részből, melyet egy sekély, vízinövényekkel teli rész vesz körbe. A sekély, köves terület felel azért, hogy a víz ásványokban gazdag maradjon. A növények és a kövek gondoskodnak a folyamatos szűrésről, tisztításról.

Állati ötlet

Az ötlet a túl jól sikerült állatkerti medencék kapcsán született. Mivel a szigorú előírások környezetbarát medencéket követeltek a vízi állatok állatkerti lakhelyének kialakításakor, a kivitelezők olyan tökéletes rendszereket fejlesztettek ki, melyek emberi használatra is minden tekintetben megfelelnek. Így a vidrák és más édesvízi emlősök tavai adták az ötletet ahhoz, hogy otthon is hasonló elv szerint alakíthassunk ki a környezetbe tökéletesen belesimuló természetes tavakat, melyekbe bele is csobbanhatunk.

Előnyei és előnyei

Először is teljesen környezetbarát. A természetes szűrés miatt semmilyen vegyi anyagot nem kell használni a tisztán tartásához és télre is a kert dísze maradhat a tó, mivel a vizet nem kell leengedni vagy cserélni. Ha szűrővel és szivattyúval is rásegítünk a természet munkájára, akkor érdemes olyan napelemes berendezéseket választani, melyeken áthaladva még egy béka is életben marad. A növények nem csak szűrnek, de felszívják a tápanyagokat is ezzel gátolva az algásodást. A sekély részen a víz gyorsan felmelegszik, így könnyebb és olcsóbb a fenntartása és nyáron jóval korábban el lehet kezdeni élvezni test- és lélekfrissítő hatásait.

Az úszófelülettel megegyező méretű sekély részt kell kialakítani. Ha nincs elég hely a kertben egy ekkora tóhoz, akkor kisebb merülőmedencét is kialakíthatunk, melyben úszni nem lehet, de kiválóan alkalmas a hűsölésre. Bőrbarát, kutyabarát, gyerekbarát, környezetbarát – kell még fokozni?

Címkék: