Profilom 2017. január 17. Kedd - Antal, Antónia

Kifogott a grilldöntősökön Gianni pizzája? Mindenki elrontotta, itt az eredeti, titkos recept

Hiába mutatta meg videón a sztárséf, hogyan készül az igazi olasz grillpizza, a Séf a Rácson grillverseny döntőjében mégis többen ezen a recepten buktak el. Egyszerűnek tűnik, mégis nagyon sok múlik a részleteken, sőt… Most eláruljuk a titkokat. Mi is a pizza? Ránézésre egy nagyon egyszerű étel: egy korong alakú kenyérféle, rajta némi feltéttel. Pedig ennél azért jóval bonyolultabb: az évszázadokkal ezelőtt Nápolyból világhódító útjára indult legendás étel elkészítésekor valószínűleg a hagyományos recept követése, és a legjobb alapanyagok kiválasztása a legfontosabb. A hétvégi döntő egyik feladata a Gianni Annoni receptje alapján elő-, és elkészített pizza volt. A versenyzőknek otthon gyúrt és már kiadagolt, úgynevezett kis pizzatészta-gombócokkal kellett érkezniük a Séf a Rácson grillverseny döntőjére. No, nem azért, hogy könnyebb legyen a helyszínen a feladat, hanem mert az egyik titka a tökéletes pizzának éppen a tészta sok órás pihentetése. Ezalatt van ideje dolgozni az élesztőnek, kel meg a tészta tökéletesen, és éri el a nyújtható, nem gumiszerű állagot. Gianni, aki bevallottan a videórecept felvételekor készített először pizzát grillkészüléken (és nem kemencében) a tésztán kívül a feltétekkel és az ideális hőmérséklettel, sütési idővel kapcsolatban is jó néhány hasznos titkot árult el. Ennek ellenére a versenyzőknek sok részlettel meggyűlt a bajuk: volt itt elrontott kelesztés, rossz pihentető tárolás, kekszesre sütés,  és ami szinte minden versenypizzáról hiányzott: a só! Persze azért került le a rácsokról néhány egészen jól eltalált, ropogós tészta is. A zsűri szigorúan értékelt, de azt azért meg kell jegyeznünk, a Séf a Rácson döntőjének közönsége a MAXCity Lakberendezési Áruház Broil King sátrában egy cseppet sem bánta az ítészek szerint elrontott pizzákat: mind elfogyott.Végezetül álljon itt néhány aranyszabály Giannitól a legjobb pizzához:- megfelelő alapanyagokat válassz (pl.: pizzaliszt)- hagyd pihenni a meggyúrt tésztát- ne felejtsd a sót- ananászt és kukoricát soha!Nézd meg a videóreceptet a többi hasznos tanácsért és részletes elkészítésért! 

Csak a csatni! Vagy chutney? Próbáld ki vele a grillezett csirkecombot. Két különleges recept!

Nem lekvár és nem is mártás. Inkább valahol a kettő között. Lehet édes, savanyú, vagy pikásan csípős – a chutney különleges íze a húsételeket szinte ellenállhatatlanná teszi. Jöjjön most a Séf a Rácson versenyzőitől két különleges grillezett csirkecomb recept ezzel az egzotikus kísérővel.Az indiai konyhából gasztro-világhódító útjára indult chutney, vagy magyarosan csatni, nem más, mint egyfajta sűrű szósz. A szó eredeti jelentése egyébként hindi nyelven: „nyalni”… Készülhet gyümölcsből, zöldségből, vagy akár mindkettőből – a lényeg, hogy pürészerű, inkább apró, de még felismerhető darabokra vágott alapanyagok alkotják. Viszont amiben különbözik az egyszerű húsokhoz készült mártásoktól, az egyrészt a dzsemszerű állaga, másrészt a lekvárokhoz hasonló hosszú eltarthatósága. Ha készítünk egy ilyen különleges étel-kísérőt, napokig (de akár hetekig) is eltarthatjuk egy üvegben lezárva a hűtőben. Leggyakrabban mangót, hagymát, fokhagymát, barackot, de paradicsomot is vágnak apróra a csatnihoz, amelyet aztán erősen, pikánsan fűszereznek.A Séf a Rácson versenyzőinek egyik fordulós feladata egy grillezett csirkecomb recept leírása és elkészítése volt. Két résztvevő is chutney-val dobta fel a rácson sütött combokat.Bálint, citrusos csirkecombja mangós-mentás chutney kísérővel került a tányérra. A folyamatról ő egyébként egy extra videóreceptet is készített, amelyben részletesen is megnézheted és megtanulhatod, hogyan készítsd a csatnit.A Mortis nevű grillséf versenyző füstölt csirkecombja őszibarack csatnival is valódi tavaszi grillcsemegének ígérkezik.Ha te is megnéznéd, hogyan is kell csatnit készíteni, kattints a Séf a Rácson receptjeire, és ne felejts el szavazni! JÖN A VERSENY DÖNTŐJE! Látogass el te is a Séf a Rácson döntőjére, május 7-én a MAXCitybe.

Nézd meg az ország első faszénen grillezett fagyiját! A receptverseny jelentkezője készítette először Magyarországon

Igen, jól olvastad: fagylalt a grillen! Bizony, lehetséges… A Séf a Rácson receptverseny versenyzője bebizonyította, hogy ezt a hideg desszertet is el lehet készíteni a kertben, a forró grillrácson. A titok, hogy nagyon jól kell bánni a hőmérséklettel! Egy elképesztő recept az online versenyből.Sokan tartanak a desszertek grillen sütésétől. Hiszen a kerti grillezésről elsősorban a húsok, halak, zöldségek jutnak eszünkbe. Pedig az édességeknek is helyük van a rácson: a modern grill-gasztronómia már nem csak édes gyümölcsöket karamellizál, hanem teljes süteményeket, akár torta-költeményeket is a szabad téri grillre álmodott. Most azonban a Séf a Rácson online receptverseny egyik indulója, Tarsoly László, Cooky minden eddiginél merészebben gondolkodott: egy egész piskótatorony, gyümölcsök, fagylalt és a tetejébe isteni, füstösre grillezett hab. Faszenes grillen készítette el a lehetetlennek hangzó desszertet, a grillezett sült fagylaltot.  Ezt az fejedelmi cukrászati remeket sokan elkészítették már, de hosszas nyomozás után bátran kijelenthetem, hogy Magyarországon én voltam az egyetlen bátor ezidáig, aki grillre merte átírni a receptet. – mondja a versenyző.  Már a képeket nézve is tökéletesen el lehet képzelni, mennyire finom lehet. Szóval eléggé fel van adva a lecke a többi séfjelöltnek is, hiszen a zsűri szó szerint ki van éhezve a hasonló különlegességekre. Ha te is megkóstolnád a faszénen grillezett fagylaltot, szavazz a receptre most, hiszen egyre nagyobb szüksége van rá a versenyzőknek!Utolsó napok: hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Nevezz be most a Séf a Rácson grillversenybe, és nyerd meg az álomgrillt!

Azt hiszed ilyet csak a konyhában lehet? Készítsd grillen a vasárnapi ebédet is!

Sokan attól tartanak, hogy az egyszerűbb, igazán magyaros ételeknek esetleg nincs helyük a grillrácson. Pedig egy jó, fűszeres  kacsacomb, vagy éppen a vasárnapi sült, de akár még egy leves is sokkal izgalmasabb ízt kaphat, ha a sütő, vagy a fazék helyett inkább a kerti grillen készítjük el.Hiszen például egy konyhai sütő grillfunkciójának hatásfoka szinte össze sem hasonlítható egy kerti gázgrill, vagy még inkább egy faszenes grillével. És itt nem is a teljesítmény, hanem inkább az az elérhető íz hatásfoka a lényeges: az a bizonyos, kissé füstös aroma, amelyet kizárólag a kertben, vagy teraszon sistergő grillrácson lehet megadni az ételnek.  A Séf a Rácson online receptverseny egyik versenyzője is rájött erre a fortélyra: miszerint a házias ételek igenis illenek a grillre, sőt… Ravazdi lány valódi falusi ízekkel robbant be a profiknak és amatőröknek egyaránt meghirdetett séfversenybe és mindjárt 3 kreatív receptet töltött föl a verseny weblapjára. Pácolt kacsacomb receptjét például szinte teljesen hagyományos módon készítette, viszont a legvégén egy nagyon okos csavarral a grillen pirította ropogósra a szaftosra párolt húsokat, hogy megkapják azt az utánozhatatlan füstös ízt és a tökéletesre pirult bőrt.De hasonlóan gusztusos lett a grillen készítve a versenyző másik receptje a rizses sertéshús rudak fűszeres kelkáposzta ágyon is. Szóval megéri kipróbálni a megszokott ízeket is akár csak egy hasonló kis grillcsavarral is. Főleg ilyen jó időben… Irány a kert és a grill. Ha neked is tetszik a recept, próbáld ki a grillezett kacsacomb receptet és ne felejts el szavazni sem.Ha szeretnél egy profi kerti grillt otthonra, még jelentkezhetsz a receptversenyre!

Így válassz grillt

2016. 11. 07.
A grillek jó esetben hosszú ideig elkísérnek majd az életben, ezért a létező legtökéletesebb választásra kell törekedni, hogy az első grillszezon után se bánd meg a döntésed. Hogy tartósan örülhess az új szerzeménynek, ezeket tartsd szem előtt:Grillsütőt szeretnél? Látogasd meg a Grillplázát!Az anyagAz egyik legfontosabb vásárlási szempont a grilleknél az alapanyag, amiből magát a készüléket gyártották. Lehetőleg minőségi rozsdamentes acél grillt válassz, ami ránézésre és fogásra is szilárdan áll a lábán, nem hajlik, és nem dől semerre.A sütő lelkeA grill lényege az égő rendszer, ami meghatározza, hogy milyen könnyű vagy éppen keservesen nehéz lesz hatékonyan használni a grillt. A rozsdamentes acél ennél a tételnél is jó választás, de az égő minősége mellett a kontroll egységet is vedd szemügyre. Fontos, hogy a hőfok szabályozást egyszerűen és pontosan meg tudd oldani, ne csak körülbelüli értéket állíthass.SütőrácsAnyagát tekintve heves viták tárgya, de a legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, hogy milyen típus mellett dönts, hogy megnézed a súlyát. A nehezebb rács mindig jobb választás, mint könnyebb társai. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy milyen a rács formája. Ha teheted, olyat válassz, aminek az elő- és a hátoldala eltérő, így egy egyszerű fordítással két különböző rácsozást is elérhetsz a húson. A páccal borított húsokhoz például nem a vékony rácsozat, hanem kis vájatokat is tartalmazó rács az ideális, ami elvezeti a lecsöpögő szószt.SütődobozElsőre csak tárolási funkciót társítunk mellé, pedig a fel és lehajtható grilltető jelentős szerephez jut a sütés során is. A rozsdamentes acél újfent jó megoldás, mert képes megfelelő ideig bent tartani a meleget, hogy tökéletes körülményeket teremtsen a sülő hús számára. A nagy dobozméret ugyanakkor lehetővé teszi az egyben sütött húsok készítését, ami grillcsirke készítésénél szintén fontos szempont lesz.

Kifogott a grilldöntősökön Gianni pizzája? Mindenki elrontotta, itt az eredeti, titkos recept

2016. 05. 12.
Hiába mutatta meg videón a sztárséf, hogyan készül az igazi olasz grillpizza, a Séf a Rácson grillverseny döntőjében mégis többen ezen a recepten buktak el. Egyszerűnek tűnik, mégis nagyon sok múlik a részleteken, sőt… Most eláruljuk a titkokat. Mi is a pizza? Ránézésre egy nagyon egyszerű étel: egy korong alakú kenyérféle, rajta némi feltéttel. Pedig ennél azért jóval bonyolultabb: az évszázadokkal ezelőtt Nápolyból világhódító útjára indult legendás étel elkészítésekor valószínűleg a hagyományos recept követése, és a legjobb alapanyagok kiválasztása a legfontosabb. A hétvégi döntő egyik feladata a Gianni Annoni receptje alapján elő-, és elkészített pizza volt. A versenyzőknek otthon gyúrt és már kiadagolt, úgynevezett kis pizzatészta-gombócokkal kellett érkezniük a Séf a Rácson grillverseny döntőjére. No, nem azért, hogy könnyebb legyen a helyszínen a feladat, hanem mert az egyik titka a tökéletes pizzának éppen a tészta sok órás pihentetése. Ezalatt van ideje dolgozni az élesztőnek, kel meg a tészta tökéletesen, és éri el a nyújtható, nem gumiszerű állagot. Gianni, aki bevallottan a videórecept felvételekor készített először pizzát grillkészüléken (és nem kemencében) a tésztán kívül a feltétekkel és az ideális hőmérséklettel, sütési idővel kapcsolatban is jó néhány hasznos titkot árult el. Ennek ellenére a versenyzőknek sok részlettel meggyűlt a bajuk: volt itt elrontott kelesztés, rossz pihentető tárolás, kekszesre sütés,  és ami szinte minden versenypizzáról hiányzott: a só! Persze azért került le a rácsokról néhány egészen jól eltalált, ropogós tészta is. A zsűri szigorúan értékelt, de azt azért meg kell jegyeznünk, a Séf a Rácson döntőjének közönsége a MAXCity Lakberendezési Áruház Broil King sátrában egy cseppet sem bánta az ítészek szerint elrontott pizzákat: mind elfogyott.Végezetül álljon itt néhány aranyszabály Giannitól a legjobb pizzához:- megfelelő alapanyagokat válassz (pl.: pizzaliszt)- hagyd pihenni a meggyúrt tésztát- ne felejtsd a sót- ananászt és kukoricát soha!Nézd meg a videóreceptet a többi hasznos tanácsért és részletes elkészítésért! 

Csak a csatni! Vagy chutney? Próbáld ki vele a grillezett csirkecombot. Két különleges recept!

2016. 04. 26.
Nem lekvár és nem is mártás. Inkább valahol a kettő között. Lehet édes, savanyú, vagy pikásan csípős – a chutney különleges íze a húsételeket szinte ellenállhatatlanná teszi. Jöjjön most a Séf a Rácson versenyzőitől két különleges grillezett csirkecomb recept ezzel az egzotikus kísérővel.Az indiai konyhából gasztro-világhódító útjára indult chutney, vagy magyarosan csatni, nem más, mint egyfajta sűrű szósz. A szó eredeti jelentése egyébként hindi nyelven: „nyalni”… Készülhet gyümölcsből, zöldségből, vagy akár mindkettőből – a lényeg, hogy pürészerű, inkább apró, de még felismerhető darabokra vágott alapanyagok alkotják. Viszont amiben különbözik az egyszerű húsokhoz készült mártásoktól, az egyrészt a dzsemszerű állaga, másrészt a lekvárokhoz hasonló hosszú eltarthatósága. Ha készítünk egy ilyen különleges étel-kísérőt, napokig (de akár hetekig) is eltarthatjuk egy üvegben lezárva a hűtőben. Leggyakrabban mangót, hagymát, fokhagymát, barackot, de paradicsomot is vágnak apróra a csatnihoz, amelyet aztán erősen, pikánsan fűszereznek.A Séf a Rácson versenyzőinek egyik fordulós feladata egy grillezett csirkecomb recept leírása és elkészítése volt. Két résztvevő is chutney-val dobta fel a rácson sütött combokat.Bálint, citrusos csirkecombja mangós-mentás chutney kísérővel került a tányérra. A folyamatról ő egyébként egy extra videóreceptet is készített, amelyben részletesen is megnézheted és megtanulhatod, hogyan készítsd a csatnit.A Mortis nevű grillséf versenyző füstölt csirkecombja őszibarack csatnival is valódi tavaszi grillcsemegének ígérkezik.Ha te is megnéznéd, hogyan is kell csatnit készíteni, kattints a Séf a Rácson receptjeire, és ne felejts el szavazni! JÖN A VERSENY DÖNTŐJE! Látogass el te is a Séf a Rácson döntőjére, május 7-én a MAXCitybe.

Különleges grillrecept a SÉF a RÁCSON receptversenyen: Sült fagyi a grillen

2016. 04. 06.
Igen, jól olvastad: fagylalt a grillen! Bizony, lehetséges… A Séf a Rácson receptverseny versenyzője bebizonyította, hogy ezt a hideg desszertet is el lehet készíteni a kertben, a forró grillrácson. A titok, hogy nagyon jól kell bánni a hőmérséklettel! Egy elképesztő recept az online versenyből.Sokan tartanak a desszertek grillen sütésétől. Hiszen a kerti grillezésről elsősorban a húsok, halak, zöldségek jutnak eszünkbe. Pedig az édességeknek is helyük van a rácson: a modern grill-gasztronómia már nem csak édes gyümölcsöket karamellizál, hanem teljes süteményeket, akár torta-költeményeket is a szabad téri grillre álmodott. Most azonban a Séf a Rácson online receptverseny egyik indulója, Tarsoly László, Cooky minden eddiginél merészebben gondolkodott: egy egész piskótatorony, gyümölcsök, fagylalt és a tetejébe isteni, füstösre grillezett hab. Faszenes grillen készítette el a lehetetlennek hangzó desszertet, a grillezett sült fagylaltot.  Ezt az fejedelmi cukrászati remeket sokan elkészítették már, de hosszas nyomozás után bátran kijelenthetem, hogy Magyarországon én voltam az egyetlen bátor ezidáig, aki grillre merte átírni a receptet. – mondja a versenyző.  Már a képeket nézve is tökéletesen el lehet képzelni, mennyire finom lehet. Szóval eléggé fel van adva a lecke a többi séfjelöltnek is, hiszen a zsűri szó szerint ki van éhezve a hasonló különlegességekre. Ha te is megkóstolnád a faszénen grillezett fagylaltot, szavazz a receptre most, hiszen egyre nagyobb szüksége van rá a versenyzőknek!Utolsó napok: hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Nevezz be most a Séf a Rácson grillversenybe, és nyerd meg az álomgrillt!

Nézd meg az ország első faszénen grillezett fagyiját! A receptverseny jelentkezője készítette először Magyarországon

2016. 04. 06.
Igen, jól olvastad: fagylalt a grillen! Bizony, lehetséges… A Séf a Rácson receptverseny versenyzője bebizonyította, hogy ezt a hideg desszertet is el lehet készíteni a kertben, a forró grillrácson. A titok, hogy nagyon jól kell bánni a hőmérséklettel! Egy elképesztő recept az online versenyből.Sokan tartanak a desszertek grillen sütésétől. Hiszen a kerti grillezésről elsősorban a húsok, halak, zöldségek jutnak eszünkbe. Pedig az édességeknek is helyük van a rácson: a modern grill-gasztronómia már nem csak édes gyümölcsöket karamellizál, hanem teljes süteményeket, akár torta-költeményeket is a szabad téri grillre álmodott. Most azonban a Séf a Rácson online receptverseny egyik indulója, Tarsoly László, Cooky minden eddiginél merészebben gondolkodott: egy egész piskótatorony, gyümölcsök, fagylalt és a tetejébe isteni, füstösre grillezett hab. Faszenes grillen készítette el a lehetetlennek hangzó desszertet, a grillezett sült fagylaltot.  Ezt az fejedelmi cukrászati remeket sokan elkészítették már, de hosszas nyomozás után bátran kijelenthetem, hogy Magyarországon én voltam az egyetlen bátor ezidáig, aki grillre merte átírni a receptet. – mondja a versenyző.  Már a képeket nézve is tökéletesen el lehet képzelni, mennyire finom lehet. Szóval eléggé fel van adva a lecke a többi séfjelöltnek is, hiszen a zsűri szó szerint ki van éhezve a hasonló különlegességekre. Ha te is megkóstolnád a faszénen grillezett fagylaltot, szavazz a receptre most, hiszen egyre nagyobb szüksége van rá a versenyzőknek!Utolsó napok: hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Nevezz be most a Séf a Rácson grillversenybe, és nyerd meg az álomgrillt!

Azt hiszed ilyet csak a konyhában lehet? Készítsd grillen a vasárnapi ebédet is!

2016. 04. 01.
Sokan attól tartanak, hogy az egyszerűbb, igazán magyaros ételeknek esetleg nincs helyük a grillrácson. Pedig egy jó, fűszeres  kacsacomb, vagy éppen a vasárnapi sült, de akár még egy leves is sokkal izgalmasabb ízt kaphat, ha a sütő, vagy a fazék helyett inkább a kerti grillen készítjük el.Hiszen például egy konyhai sütő grillfunkciójának hatásfoka szinte össze sem hasonlítható egy kerti gázgrill, vagy még inkább egy faszenes grillével. És itt nem is a teljesítmény, hanem inkább az az elérhető íz hatásfoka a lényeges: az a bizonyos, kissé füstös aroma, amelyet kizárólag a kertben, vagy teraszon sistergő grillrácson lehet megadni az ételnek.  A Séf a Rácson online receptverseny egyik versenyzője is rájött erre a fortélyra: miszerint a házias ételek igenis illenek a grillre, sőt… Ravazdi lány valódi falusi ízekkel robbant be a profiknak és amatőröknek egyaránt meghirdetett séfversenybe és mindjárt 3 kreatív receptet töltött föl a verseny weblapjára. Pácolt kacsacomb receptjét például szinte teljesen hagyományos módon készítette, viszont a legvégén egy nagyon okos csavarral a grillen pirította ropogósra a szaftosra párolt húsokat, hogy megkapják azt az utánozhatatlan füstös ízt és a tökéletesre pirult bőrt.De hasonlóan gusztusos lett a grillen készítve a versenyző másik receptje a rizses sertéshús rudak fűszeres kelkáposzta ágyon is. Szóval megéri kipróbálni a megszokott ízeket is akár csak egy hasonló kis grillcsavarral is. Főleg ilyen jó időben… Irány a kert és a grill. Ha neked is tetszik a recept, próbáld ki a grillezett kacsacomb receptet és ne felejts el szavazni sem.Ha szeretnél egy profi kerti grillt otthonra, még jelentkezhetsz a receptversenyre!

Csak grillezz, és légy te a legjobb! Séf a Rácson receptverseny újratöltve

2016. 03. 09.
Most jön a második menet! Készülhetnek a grillezés szerelmesei, mert itt az idei év egyik legnagyobb gasztronómiai durranása: újra meghirdették ugyanis a tavaly már nagy sikerrel futott Séf a Rácson grillséf versenyt. Az országos online receptversenyt, amely győztesének akár az egész élete megváltozhat. A tét egy luxus grillkészülék és az egyik legmenőbb grillmárka séfje cím a Séf a Rácson idei versenyében. Ez az ország első kreatív online receptbajnoksága, amelyről nem lenne jó lemaradnia senkinek, aki a gasztronómia iránt érdeklődik.   A rendhagyó megmérettetésen a versenyzők először online, kreatív grillreceptjeikkel versenyeznek.  Egy komoly, több fordulós küzdelemben vesznek részt, melyben hétről hétre, de néha napról-napra kell új kreációkat kiötleniük. Receptjüket természetesen el kell készíteniük, hiszen csak fotóval együtt léphetnek túl egy-egy fordulón. De van videós feladat is, ahol megmutathatják kommunikációs képességeiket. A közönség és az olvasók pedig szavazataikkal döntenek. Valamint a négytagú zsűri, amely komoly szakemberekből áll:. köztük a tévés műsorvezető és étteremtulajdonos Gianni is, aki az áprilisi élő döntőn személyesen értékeli majd a döntősöket.    És hogy mi a nyeremény? A végső nyertes nem csak egy profi grillt vihet haza a kertjébe, vagy teraszára, de egy szezonon keresztül ő lehet a Broil King séfje, részt vehet a szervező cég rendezvényein, mint grillséf – tehát akár az egész élete megváltozhat.  A 2015-ös boldog nyertes és nyereményeA versenyt a Broil King Grillek magyarországi forgalmazója, a SpaTrend jegyzi. A cég egyébként is évek óta elkötelezett a grillezés és a bbq kultúra terjesztésében.A Séf a Rácson több szempontból is rendhagyó. Hiszen ez az első olyan séfverseny, amelyben csak grillételeket készítenek a versenyzők. A szabadban grillezés egy teljesen más műfaj, de mivel profi séfek és akár teljesen amatőr gasztro-rajongók is jelentkezhetnek, így nagy meglepetések is lehetnek.  Ami még érdekes, hogy a versenyzőket szinte végig csak virtuálisan követjük az egyes fordulókban, először csak a döntőben látjuk őket személyesen. Ez rettenetesen  izgalmas. – mondja Vezse Roland a grillreceptek.hu tulajdonosa, a verseny szervezője. Ha kedvet kaptál és Te is rajongsz a finom ételek ls a grillezés iránt, kattints most és jelentkezz! 

A békacomb lenyűgözte a grillezés kedvelőit

2015. 02. 08.
Az ország legfanatikusabb grill szakácsai mérik össze tudásukat az interneten. A grillreceptek.hu grillversenye sok ezer grillezni imádó honfitársunknak indította el a fantáziáját. Néhány hazai bátor jelentkező már feltöltötte kedvenc saját receptjeit, amit a közönség nagy élvezettel olvasgat és szavazataival díjaz. Vajon ki lesz az ország kedvenc grillszakácsa?A fenti képen látható békacomb kreáció, vagy ahogy szakácsunk nevezi, Grillezett békacombok zöldséges, baconos grillkenyérrel, nagy sikernek örvend. A recept ugyan megosztja a szavazókat, de nyom nélkül biztosan nem hagyja virtuális ízlelőbimbóinkat. A Facebook-on megjelent bejegyzés is sokak "kedvelését" hozta a Cookfather néven ismert szakácsunk számára. Csabig álnevű szakácsunk Roséban pácolt kacsamelle is sokak fantáziáját megmozgatta. Nem csodálom, hiszen a tálalás itt is nagyon ínycsiklandozó.Szintén felkeltette az érdeklődésemet a Konyakos Bárányborda Diókéregben, amelyet Attika19 álnevű szakácsunk készített.Nekem személyes kedvencem a grillezett kecskesajt, ezért ajánlom mindenki figyelmébe.A Tokaji rozmaringos báránylapocka igazi ínyencségnek hangzik, bár szívesen megnéztem volna, hogy hogyan néz ki tálalva.A grillverseny még korántsem ért véget, valójában éppen csak elkezdődött. Reméljük, hogy Magyarország legjobb séfjei a következő hetekben is elkápráztatnak majd minket fantasztikus kreációikkal, és ha az időjárás is melléjük szegődik, a szabadban készült videóikat is láthatjuk hamarosan.

Hova ültesd a vendégeket, ha sokan jönnek a kerti partira?

2014. 06. 11.
A tökéletesen berendezett és személyre szabott terasz is lehet kellemetlenség forrása, ha több vendég jön, mint amennyinek ülőhelyet tudsz felajánlani. Hogy ne legyen túlzsúfolt a terasz, olyan plusz székekben gondolkodj, amiket utána el tudsz rejteni szem elől. Erre mutatunk most pár példát.Szétszedhető székTartós, kényelmes és kevés helyet foglal. Mindenki ilyen székről álmodik, de nehéz megtalálni az ideálisat. A Maybe Chair igyekszik kielégíteni minden igényt. Ülőkéje fából van, míg a tartósságról a fém váz gondoskodik, és hogy még elrakni is könnyű legyen, szét is szedheted a vázat. Ehhez nem kell csavar vagy lángvágó, a két elemből álló szék egy mozdulattal szétpattintható.Összehajtható székA nem állandó használatra szánt székek tárolásánál legyen a méret az elsődleges szempont. Minél kisebbre össze tudod hajtani a székeket, annál könnyebb lesz széltől és esőtől védett helyre menekíteni, ahol várhatják a vendégsereg rohamát. A falra is feltehető, képszerű Desile széknél azt hiszem, nem is kell kisebb, ezek még egy szekrényben is boldogan elférnek.Papír székNem tűnik tartósnak, de egy jól kitalált papír szék is megteszi, ha vendégek lepik el a házadat. Persze senki nem várja el, hogy a felesleges magazinokból hajtogass valami ülőkét, forgalomban is bőven találni ilyeneket, így még az eltérő típusok között is válogathatsz. És még tüzelő helyett is jól jön, ha elfogyna a kerti partihoz szánt fa.Felfújható székFelnőttek számára kevésbé ideális, de gyerekeknek tökéletes lehet egy pár felfújható szék, amit használat után elég leereszteni, és így a továbbiakban nem zavarja meg a terasz hangulatát. A felfújható székek ráadásul még medencés játékként is remekül helyt állnak, de használatuk során vigyázni kell a talaj kiválasztására és a tűz közelségére.

A mai világban már a kertek is mozognak

2014. 05. 23.
Manapság mindenki igyekszik mobil és rugalmas lenni, de hogy az állandóságot és nyugalmat képviselő kertek is beálltak a sorba, az nem hittem volna, ha nem a saját szememmel látom a mozgó kerteket. Íme, néhány nyughatatlan zöld terület.Lakókocsi után lakókert? Egyelőre inkább műalkotásként és nem használati tárgyként találkozhatunk a „lakókerttel”, de ki tudja, mit hoz a jövő. Kevin Van Braak talán már a városok uralta időkre készül dobozva zárt kertjeivel, amelyekkel egy kis zöldet csempészhetünk a betondzsungelbe. Egyelőre azonban még egyszerűbb a város zaját egy közeli parkban kiheverni, mint az autó után magunkkal hurcolni egy egész kertet, amelyben kitömött állatok képviselik a faunát. Házhoz jön a közösségi kertA közösségi kertek előnyeit már itt az oldalon is fejtegettük, egy holland tervezőnő, Annechien Meier is meglátta bennük a lehetőséget, de a földhöz ragadt gondolkodás helyett, szabadon engedte fantáziáját. Elképzelése szó szerint elrugaszkodott a talajtól, mert az általa tervezett közösségi kert egy faplatón kap helyet, ami kerekeken gurul. A kézi erővel könnyen elmozdítható kert ezátlal már tényleg mindenkinek „kéznél” lesz, és nem foghatjuk a távolságra az aktivitás hiányát. Üvegház négy kerékenVégül pedig egy mozgó üvegházat mutatunk be, ami New York belvárosát járva hoz friss zöldséget a városlakók asztalára. A Brooklynban keringő platós kocsi hátsó részét alakították át hatékony üvegházzá, ami kerekeinek köszönhetően nincs kitéve a napsütés szeszélyeinek. Ha elbújna a nap, vagy csak egy nagyobb épület fogná el a fényt, máris izzíthatjuk a motort, hogy üldözőbe vegyük az éltető sugarakat.

Mit tegyünk allergiásan egy kerttel?

2014. 05. 03.
A pollenallergia városban is elég kellemetlen tud lenni, de kerttel is rendelkezők számára tényleg maga a borzalom. Pláne, ha az allergiaszezon kellős közepén szeretnénk kimenni egy kis kertészkedésre, ekkor tartanánk a grillprtit vagy csak csobbannánk egyet a hűs lombok között a masszázsmedencében. Mi lehet ilyenkor a megoldás?Ismerd meg magad!Bár az önismeret kétség kívül a boldog élet egyik sarokköve, itt most mégsem mélylélektani feltárásra buzdítanálak, hanem a saját allergiád alapos megismerésére. Nem mindegy, hogy egy fajta fűfélére vagy mindre vagy érzékeny, ahogy az sem mellékes, hogy melyik anyag milyen heves tüneteket vált ki nálad. De sokszor a keresztallergiák is okoznak problémákat, ezért azt is jó tudni, hogy az allergiádat okozó anyagokhoz mik hasonlítanak annyira, hogy becsapva a testedet, azokra is negatívan reagáljon. A parlagfű érzékenyek például vigyázzanak a görögdinnyével, a paradicsommal és az uborkával is. Ha tisztában vagy a saját allergiád mibenlétével, akkor azt is tudni fogod, hogy melyek a kritikus időszakok, amikor fokozottan figyelned kell magadra. Ilyenkor jöhet a nehéztüzérség!Gyógyszer és elővigyázatosság!Ha épp a legproblémásabb napokban szeretnél hosszabb ideig a veszélyzónában tartózkodni, akkor még azelőtt tedd meg az óvintézkedéshez szükséges lépéseket, mielőtt kimennél a szabadba. Ekkor vedd be a gyógyszered, de egy egészségügyi maszk is hatásos lehet. Bár ennek használata nem túlzottan kényelmes, meg van az a tagadhatatlan előnye, hogy teljesen távol tartja az allergiát okozó anyagokat vagy legalábbis jelentősen késlelteti bejutásukat a szervezetedbe. Ha bizonyos anyagok érintése is okozhat allergiát, akkor a kesztyű és a hosszú ujjú ruházat is melegen ajánlott, és próbáld meg elkerülni, hogy a kint tartózkodás alatt a szemedhez vagy az arcodhoz nyúlj, nehogy pont így kerüljön rád a problémát okozó pollen. Az időzítés a kulcs!Ha nem vagy konkrét dátumhoz kötve, akkor mindenképpen próbálj meg játszani az időpontokkal a kerti programjaidat illetően. Az esti és a korai órák például kifejezetten megfelelőek egy tai-chi órára, hiszen a pollenérték ilyenkor a legalacsonyabb. De legalább ilyen kiváló alakalom egy jakuzzis mártózáshoz egy kiadós eső utáni este. Amennyiben nem jönne a menetrendszerűen igényelt eső, egy sokáig tartó áztató locsolással is lehet valamennyire imitálni az eső levegő-tisztító hatását.Segítség kertrendezéssel!A kerted kialakításával is sokat tehetsz a nyugalmas kerti tartózkodás eléréséhez. Először próbálj meg megszabadulni mindentől, amire allergiás vagy. Másodszor, óvatosan ültess bármi olyat, amit a szél poroz, mert ez azt jelenti, hogy a pollen könnyen száll majd a levegőben. Inkább az olyan fajokra koncentrálj, amelyeket bogarak, rovarok poroznak be, ezek kevesebb légúti tünetet okozhatnak. Végül pedig a kerti munkákat, mint amilyen a fűnyírás is, hagyd másra. A fű levágását az allergén anyagok szinten tartása végett érdemes gyakran végezni, de lehetőleg ne a család legallergiásabb tagja tolja a fűnyírót. Ez alatt te inkább húzódj be a ház rejtekébe, és csukd be a nyílászárókat is, nehogy bejöjjön az, amit annyira próbálsz elkerülni.

Milyen a jó kültéri melegítő?

2014. 04. 30.
Egy-egy hidegebb nyárestén is jó szolgálatot tehetnek, de kétségtelen, hogy a kültéri fűtőberendezések igazi szezonja a kora tavaszi és őszi időszak. Készülj fel már most a hűvösebb időkre, és válaszd ki a teraszodhoz leginkább illő kültéri melegítőt! Ehhez adunk most néhány támpontot.Minőség és biztonságMint minden tartós használati tárgy esetében úgy a melegítő kiválasztásakor is fontos a minőségi alapanyag, a megfelelő garanciális háttér és a könnyű kezelhetőség. Mivel a legtöbb melegítő gázt használ, fontos, hogy alaposan ismerd a működési elvet, a ki-bekapcsolás menetét és a gázpalack cseréjének mikéntjét. Természetesen több fajta melegítő közül válogathatsz, így egyáltalán nem biztos, hogy az általad kiszemelt példány gázpalackkal működik majd, de vásárlás előtt feltétlenül tájékozódj a technikai hátteréről, sokkal biztonságosabb lesz a kerted, ha ezt a döntés nem csak a külalak alapján hozod meg.Fűtési területA kültéri fűtőberendezés kiválasztásakor persze nemcsak a minőségre vagy a tartósságra kell ügyelned, de legyen legalább egy becslés is a fejedben a befűteni kívánt terület nagyságáról. A kisebb-nagyobb melegítők fűtési területe között igen nagy különbségek vannak, tehát nem mindegy, hogy csak egy asztal körül szeretnél melegedni a barátokkal vagy egy késői kerti parti több tucat vendégét óvnád a kihűléstől.ElhelyezésA kültéri melegítők fazonra és nagyságra is igen eltérőek lehetnek, ezért még a vásárlás előtt döntsd el, hogy valójában hova is teszed majd a berendezést. Az Italkero melegítők Infra Spider elnevezésű berendezése például felülről történő melegítést tesz lehetővé, amit a falra vagy a terasz tetejére kell felszerelni. Ennek következtében biztosan nem lesz útban, de a gyerekek vagy a koktélozó felnőttek társaságában sem kell balesettől tartani. Egy távirányítóval pedig a távolból is könnyen elvezérelhető a három fokozattal bíró eszköz. Cserébe viszont le kell mondani az áthelyezhetőségről. StílusVégül nem szabad elfeledkezni a megfelelő stílus fontosságáról. Ha romantikus hangulatot szeretnél, akkor nagyszerű választás lehet egy lánggal égő melegítő, mint amilyen a Italkero Faló fűtőoszlopa. Ez a megjelenésében elegáns, keskenyedő forma önmagában is látványos és még biztonságos is az üvegfal mögé szorított lángoszlopával. Ha inkább a praktikusság a cél, akkor az Lightfire – Dolcevita lehet a befutó, hiszen azon túl, hogy kiválóan melegít, a beépített lámpának köszönhetően kitűnő fényforrás is egyben. Ezen kívül kellemes magasságban még egy kis rakodóasztal is körbefut a melegítő peremén, ami igény szerint persze eltávolítható.

Ha a medencék beszélni tudnának...

2014. 04. 23.
...megkérnének, hogy az első szerelem elmúltával, a szürke hétköznapokban is szánj rájuk elég figyelmet vagy arra biztatnának, hogy használd ki őket minél jobban, mert nem szeretnek a kertben árválkodva madarakat számolgatni.Persze nem vagyunk mi igazi medencével suttogók, de az még a legkisebb kerti medence esetén is nyilvánvaló, hogy a sokoldalúságukban rejlő örömökért cserébe gondos odafigyelést igényelnek. Egy medence sem csak hívogatóan csillogó víztükörből és lágyan ringatózó hullámokból áll, a karbantartás elengedhetetlen, ha mindig tökéletes vízminőséget és sokáig élvezhető úszómedencét szeretnénk. Íme, néhány feladat, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül:Figyelj a környezet kialakításánál!A medencéd karbantartása már jóval a beüzemelése előtt elkezdődik. A figyelmesen megválasztott környezettel vagy annak átalakításával hosszú távon rengeteg problémát kerülhetsz el. Legyen a medence például jól megközelíthető, könnyedén körüljárható és növényektől távol eső. Persze nem kell 10 méteres körzetben mindent legyalulni a medence érdekében, de a víz fölé behajló ágak, vagy a partján burjánzó növényzet hamar teliszemeteli a tisztának áhított vizet. Ügyelj a vízszivárgásra!Egy szakemberek által felállított medencét is érhet olyan külső behatás, ami belső meghibásodáshoz vezethet. Egy éles szerszám, egy hevesebb földmozgás rendszeres vízveszteséget okozhat, amit állandó üzemeltetés mellett nehéz kiszúrni, pedig a javítása sürgős. Ha arra gyanakszol, hogy esik a vízszint, legkönnyebben a vödör-teszttel tudod leellenőrizni. Először is, kapcsold ki az automatikus feltöltő rendszert, majd szerezz egy vödröt. Ezt állítsd az egyik lépcsőfokra és egy kővel vagy valami nehezékkel leszorítva tartsd a helyén. Ezt követően töltsd fel vízzel úgy, hogy a külső és a belső vízszint nagyjából megegyezzen. Időnként nézz rá a vödörre, és ha a két vízszint között jelentős eltérést tapasztalsz, fordulj szakemberhez, aki megkeresi a szivárgás helyét. Tartsd tisztán a vizet!Bármennyire is őrzöd a medencéd tisztaságát, nem óvhatod meg mindentől. Óhatatlan, hogy levelek és bogarak kerüljenek bele, de sokat tehetsz a takarítás minimumon tartásáért, ha állatokat nem engedsz a vízbe. A kutya- vagy macskaszőrrel a szűrők is nehezebben birkóznak meg, a feléd úszkáló szőrcsomó pedig látványnak sem kívánatos. A szelesebb időszakokban ezen kívül is érdemes egy sűrű szövésű hálóval időnként átpásztázni a vizet a rendszeres szűrőtisztítás mellett. Használd a kémiai tisztítást!A víz kémiai egyensúlyának fenntartása is rád vár. Ehhez mindenképpen figyelembe kell venni a medence nagyságát, a szűrő paramétereit és a fürdőzési szokásokat. A kezeletlen víz tökéletes táptalaj a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok számára, így ez a lépés még akkor is elengedhetetlen, ha egyébként nem szívesen használsz erős vegyszereket. A medencék ideális pH értéke 7,2 és 7,8 közé esik, a sima csapvíz viszont általában ennél alacsonyabb, tehát ennek beállításához is érdemes segédanyagot igénybe venni. A nagy vízmennyiség miatt a kemikáliák koncentrációja igen csekély lesz a medencében, alkalmazd hát nyugodtan a klórt vagy az algátlanító folyadékot. A megfelelő adagolás érdekében rendszeresen végezz vízminőség vizsgálatot is, amit saját labor és kémikus nélkül is könnyen megtehetsz a fogalomban lévő eszközök segítségével. Vigyázz a gyerekekre, úszni nem tudókra!A medencékhez több biztonságot segítő elektromos eszközt, riasztót is be tudsz ma már szerezni. A medenceriasztók időben figyelmezetnek, hogy ha valaki véletlenül elcsúszik a vizes parton vagy beleesik a vízbe. A riasztók között többféle is elérhető, hogy minél inkább megfeleljen a személyes idényeidnek. Van, ami a vízfelszín változásait méri, de van, amit a vízbe kell helyezni, és a nyomásváltozásra reagál.

Hajtogass kerti ágyat magadnak!

2014. 04. 21.
Két magyar srác tervei nyomán kelhetett életre Haru, a sokoldalú kerti bútor, ami egyaránt szolgál kétszemélyes ágyként, eső elleni védelemként és a kisebbek számára játéktérként. A közösségi finanszírozás keretén belül összekalapozott projekt most reklámbefektetőket keres, hogy minél szélesebb réteghez eljuthasson az új magyar találmány.A természetközeli életet élőket megcélzó mennyezetes ágy koncepciójában elsődleges fontosságú volt, hogy egy könnyen felállítható, esőbiztos, egyszerű elemekből álló kerti bútor születhessen meg. A tervező, Kövi Csaba és az ácsmunkákért felelős Gecse Krisztián a lehetőségekhez mérten igyekezett arra is ügyelni, hogy minél több újrahasznosított anyagot használjanak fel a kivitelezés során. A hosszú tervezés, az olykor becsúszó mellékvágányok végén egy szemnek – és ami még fontosabb: a testnek is – kellemes eredmény született. Az elhúzható függönyökkel, lenyitható oldaltámlákkal rendelkező bútor két személy számára ágyként is tökéletes (340 cm-re kihajtható), de nagyobb társaságok kanapéként is használhatják a barátságos kis kuckóvá alakítható fekhelyet.A gondűző nyári pihenés érdekében szúnyoghálóval is felszerelték a fekhelyet, sőt kis asztalkát is hozzá lehet erősíteni, hogy kedvenc limonádénkért se kelljen messzire nyúlnunk. A pár csavar kivételével teljesen fából készült építmény egy speciális kezelésnek köszönhetően időjárás álló, és ami különösen szimpatikus, hogy könnyen (Ikeás léptékkel) össze is szerelhető. Nyár végén pedig ugyanilyen egyszerűen elpakolhatjuk az előszedett sílécek helyére.

Beltéri grillezés

2014. 04. 17.
Legyen bármilyen szép és nemes időtöltés a grillezés, a szabadtéri sütés napjaink realitásában korántsem áll mindenki rendelkezésére. Sokan nemhogy kerttel, de még egy mini erkéllyel sem dicsekedhetnek, ahova kihelyezhetnék kedvenc grilljüket. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a grillezés örömeiről, egyszerűen csak más típusú sütőkből válogathatnak. A beltéri grillezésnek is komoly hagyományai vannak, így az sem marad le semmiről, aki a négy fal között kénytelen levezényelni a nyáresti partiját.Bár a beltéri grillen készült ételek esetében valóban le kell mondani a kellemesen füstös ízről – ami továbbra is csak a kültéri grillek sajátja – cserébe kapunk egy könnyen kezelhető, egyszerűen tisztán tartható, sokoldalú elektromos eszközt.A beltéri grillek alapvetően két csoportba oszthatók. Vannak a nyitott és vannak a zárható grilltípusok. A nyitott grillek nagyon hasonlóan működnek a kinti változatokhoz (ilyen például a raclette sütő), süthetünk rajta zöldséget, húst, de leginkább rövid, gyors sütésre alkalmas. A zárható grillek (ilyen a szendvicssütő) nagy előnye, hogy egyszerre sütik meg az étel mindkét oldalát és akár melegszendvicseket is készíthetünk velük, ami a hagyományos nyitott vagy kár kinti grilleken nem olyan könnyű. Az eltéréséken kívül számtalan hasonlóságot is találunk a beltéri és kültéri grillek között. A beltéri grillt se hagyd sokáig magára, ne használj túl sok zsiradékot és a lángtól ugyan nem kell tartanod, azért a füstre ilyenkor is ügyelned kell. Ha a szagelszívó vagy ablak közelében üzemeled be a grilled, nagyot nem tévedhetsz. A nyitott grillek esetében pedig fokozottan ügyelj arra, hogy amikor leveszel vagy felteszel valamit sütni, ne érj a nagy sütőfelülethez, ami jó eséllyel ilyenkor már tűzforró. Extra biztonsági elemként még egy tűzoltókészüléket is beszerezhetsz, amiből az ABC változat, elektromos tüzekkel is könnyen elbánik.
 Facebook
A szerkesztő ajánlata
A hét témája