3 dolog, amit a kezdő grillezők elrontanak

A kezdő grillezők még nem mozognak olyan otthonosan a gép mellett, így hajlamosak türelmetlenek és kissé tanácstalanok lenni, pedig a fő itt is a magabiztosság. Ezt a három dolgot mindenki elköveti egyszer, de ön inkább mások hibájából tanuljon!


Hideg grill

Az előmelegítés gyakran elmarad idő vagy tervezettség hiányában, pedig hideg grillre soha nem teszünk semmit. Zöldséget, húst és tésztaféléket is mindig a már előmelegített és forró (nem csak éppen langyos) rácsokra kell tenni, hogy azok egyenletesen és gyorsan süljenek, de ne száradjanak ki. Inkább várjon még plusz 5 percet, minthogy nem elég forró grillen kezdje a sütést.

Mindenható recept

Kezdőknél gyakori probléma, hogy saját tapasztalat híján mindenben a receptre támaszkodnak, attól eltérni nem mernek. Csakhogy a legjobb recept is inkább legyen útmutató, mint szentírás. Egyrészt hibák mindig előfordulhatnak bennük, másrészt a fűszerezés nagyon szubjektív. Ha ön nem szereti a kaprot, ne tegyen bele csak azért, mert a recept ezt írja, próbálja a saját ízlésére hangolni az ételt, hogy a végeredménnyel maximálisan elégedett lehessen.

Hűtőből soha

A hideg grill mellett, a hideg alapanyag is probléma lehet, ezért mindig szánjon elég időt erre a tevékenységre, soha ne próbálja siettetni a grillezést. Ha ugyanis a hűtőből kapja elő a húst és teszi egyből a grillre, akkor nem sül majd egyenletesen az étel. A belseje sokkal lassabban melegszik majd át, mire a külső részek elkészülnek, belül még nyers lehet a hús. Ez akár betegségekhez is vezethet, ezért a sütés előtt 30 perccel már vegye ki a húst a hűtőből, és tartsa szobahőmérsékleten, hogy kicsit felmelegedhessen. Így sokkal szaftosabb lesz a végeredmény, ami biztosan át is sül majd.