4 tipp a tökéletes grillzöldség elkészítéséhez

Ha nem is mindig főszereplőként, de köretként azért biztosan gyakran készül zöldségféle a grillen. Paradicsom, krumpli, zeller. A sor a végtelenségig folytatható, de hogy a sok eltérő sütési idővel és állaggal rendelkező zöldség mindegyike ugyanolyan finom legyen, adunk pár tippet az elkészítésükhöz.


Olajozás

A sütés minden zöldségnek előhozza a legjobb oldalát, de a magas hőmérsékletre felhevített rácsokra hamar odaragad az étel, ha nincs beolajozva. Mivel azonban a zöldség sok esetben rázogatással és nem megfordítással sül készre, minden oldalát be kell olajozni. Ehhez öntse az összes zöldséget egy tálba, majd mehet rá az olaj, végül kézzel oszlassa el a zsiradékot. Ha nem szeretné, hogy a keze olajos legyen, tedd a zöldséget egy zárható zacskóba és rázogatással juttassa az olajat el mindenhova.

Pontos méretezés

Ha többféle zöldséget süt együtt, akkor nem csak arra kell ügyelnie, hogy a sütési idejük nagyjából egyforma legyen, hanem arra is, hogy méretükben se legyen nagy különbség. Ha az egyik vastagabb lenne, másként sülne, így nem tudná őket egyszerre levenni a grillről. Ha az ízek maximalizálása a cél, akkor is a méretezés a kulcs. A legnagyobb felületet (és legtöbb ízt) úgy tudja előcsalni a zöldségekből, ha átlósan szeleteli fel őket. Ez a forma működik a cukkininél, répánál, krumplinál, és zellernél is.

Elő a kosárral

A falatokra vágott zöldségek vagy azok, amelyek formájuk miatt hajlamosak a mozgolódásra jobban járnak, ha egy grillkosárban sülnek. A magas falú, de lyukas aljú kiegészítők zavartalanul kapják a füstöt és a hőt, de kiküszöbölik a szélesebb rácsok közé esés problémáját.

Jöhet a fólia

Nem szeretne folyton a grill mellett állni, és felügyelni a zöldségeket? Akkor próbálja ki a batyuba csomagolást. Olajozza be az alufóliát, majd helyezze bele a méretre vágott zöldségeket. Fűszerezés után zárja le a batyut, és így tegye a csomagokat a rácsra. A fóliában megpuhul, valósággal megfő a zöldség. A ropogós kéregről így le kell mondania, de cserébe képes lesz felügyelet nélkül sütni nagyobb adagokat is.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, látogasson el a tavaszt köszöntő SpaTrend Expóra, ahol most akciós áron válogathat az első osztályú grillek és kiegészítők között.