7 alapanyag, amit mindenképpen próbálj ki grillezve

Itt a nyár, itt a grill szezon! Itt az ideje újabb kulináris kalandok felé kacsintgatni és kipróbálni olyan alapanyagokat, amelyek ritkábban kerülnek a grillre! Pedig nagyon is ott a helyük!


Avokádó

Ez a krémes és nagyon egészséges különlegesség nyersen, salátának vagy guacamolénak is nagyon finom, de a grillen egészen új ízeket hozhatsz ki belőle. Az enyhén füstös aroma nagyon jót tesz neki, és nagy előnye a grillezésnek, hogy még a félig érett avokádóval is működik.

Dinnye

Nem egy tavaszi finomság, de érdemes már most szokni a gondolatát a grillezett görög dinnyének. A hűs, lédús gyümölcsnek nem nagyon van szüksége feljavításra, de ha szereted a kísérletezést, ne hagyd ki a grillezett dinnyét sem. Tökéletes saláta alap egy nyári estére, amihez jól illik a feta sajt sóssága és a balzsam ecet fanyarsága.

Római saláta

Salátát grillezni kétélű fegyver, mert ha jól sikerül, egészen fenomenális lesz a végeredmény, de a vékony leveleket nagyon könnyű elégetni. A római saláta jó példa erre, amit érdemes mindössze félbe vágni, hogy elérje a tökéletes állagot a grillen. Ezután bármilyen salátához bátran felhasználható, különösen finom Cézár salátaként.

Grépfrút

Ez az enyhén kesernyés, téli gyümölcs nemcsak frissen facsarva, hanem grillezve is remek választás. A félbevágott gyümölcsre tegyél egy kevés mézet és hagyd, hogy megkaramellizálódjon az egész. Egy kevés fahéjjal, szerecsendióval még tovább fokozhatod az élvezetet. Egészséges desszert, bármikor!

Brie

A grillsajtok széles skáláját látva a brie nincs feltétlenül az első helyen, ha a grillezés szóba kerül, pedig igazán finom a tűzről levéve is. A halloumi sajttal ellentétben a brie igencsak olvad, ezért mindig tartóban grillezd, ha nem akarod, hogy szétfolyjon a vaslapon az egész. Egy kevés balzsamecettel meglocsolva kész is tökéletes mártogatós!

Karfiol

A karfiol egy alapból is sokoldalú zöldség, de a grillezés valahogy még sincs ott a top lehetősek között. Kár érte, mert remek előétel vagy salátaalap a lángon kissé megkapatott karfiol. Ehhez vágd az egész zöldséget 1 cm vastag szeletekre és egy kevés olajjal lekenve süsd őket pirulásig. Friss, egészséges ropogós lesz a végeredmény, aminek még a csípős paprika is jól áll.

Újhagyma

A grillezett hagyma mindig jól ötlet. Talán nincs is olyan hagymaféle, amelyet ne lehetne sikerrel a rácsokon forgatni. Az újhagyma sem kivétel ez alól, hiszen finom köret és látványos kiegészítő mindig húsos vagy zöldséges fogáshoz. Minimális fűszerezéssel (olaj, só) kihozhatod a hagyma sajátos ízét és önmagában vagy mártásokba, salátákba keverve kínálhatod.

Ha szereted a változatosságot és szívesen kísérletezel az alapanyagokkal, akkor, akkor gyere el a július másodikai Gasztro grill fesztiválra, ahol profi szakácsoktól lesheted el a grillezés titkait, sőt akár meg is kóstolhatod mire képesek az itthon kapható grillek!