Kastélykert a Halálhoz

Egy gyönyörű régi kastély fenséges látképe. Gondosan ápolt és gazdagon viruló kert. Sövénylabirintus. Emeletes fakuckó a kert mélyén. Halálfejek jelölte bejárat. Íme az Alnwick kert. Várjunk egy pillanatra: halálfejek?


Egy gyönyörű régi kastély fenséges látképe. Gondosan ápolt és gazdagon viruló kert. Sövénylabirintus. Emeletes fakuckó a kert mélyén. Halálfejek jelölte bejárat. Íme az Alnwick kert. Várjunk egy pillanatra: halálfejek?


Anglia észak-keleti részén, a tengerhez közeli Alnwick városában található ez a különleges kert, mely nem pompásan illatozó virágaival, hanem halálos növénytestbe bújt csapdákkal csalogatja magához az utazókat. 

 

Az 1750-ben épült alnwicki kastélyhoz tartozó kert eleinte még hagyományos külalakkal és növényrepertoárral kedveskedett a háziaknak, de az évszázadok alatt egyre bővülő és szépülő terület a kilencvenes évek közepén drasztikus imázsváltáson esett át. A hercegi címet váratlanul megöröklő Ralph Percy feleségét és négy gyermeküket is magával vitte, mikor elköltöztek az alnwicki birtokra. Az egy csapásra hercegnővé vált, eredetileg nem arisztokrata születésű feleség ezt a mesebeli fordulatot inkább félelemmel, mint vágyakozással szemlélte, így amikor férje a kert felújítását javasolta, az újdonsült hercegnő belevetette magát a munkába. 

 

A renoválást azóta is folytató hölgy igazi büszkesége a kert egyik eldugott szegletében elhelyezett Poison Garden, mely a gyógynövénykertek mintájára, de emberre mérgező növényeket vonultat fel. A hercegnő a kevésbé népszerű, gyilkos szerzeteket tette meg kertje főszereplőinek a gyógyhatású zöldek helyett, így ezen a részen több mint száz veszélyes, mérgező vagy egészségre káros növényt találunk.

 

Sok közülük ketrecbe zárva várja a nézelődőket, hogy még véletlenül se okozhassanak galibát érintésükkel, nedveikkel vagy illatukkal. Az olykor gyönyörű virágokkal pompázó, máskor ártatlan levelecskéivel szédítő gyilkosok között megtalálhatjuk a dohánytól kezdve a cannabison át az ópiumot adó mákgubóig szinte az összes tudatmódosításra használható növényt. De helyet kapnak itt a történelem során elhíresült méregkeverők varázsszereinek alapanyagai is. Láthatunk néhány tövet az ókori kivégzéseknél bevált bürökből, megcsodálhatjuk a szépítőszerként is bevált nadragulya kusza vonalait, vagy elmélkedhetünk a Nux vomica kerekded magjai felett, melyek a világ egyik legerősebb mérgét, a sztrichnint rejtik magukban.

 

Bár gondatlan kezekben a legtöbb növény rejthet magában kockázatot, a Poison Gardenben felvonultatott szépségek igazi báránybőrbe bújt farkasok. Még a legkisebb dózis is kínok közötti halált okoz, így elégedjünk meg a vezető érdekes történeteivel, és higgyük el neki, hogy itt tényleg minden csak a szemnek van. A kéznek semmi.

 

Név: Poison Garden 

Hely: Alnwick, Egyesült Királyság 

Kor: 7 év 

Építtető: Jane Percy, Northhumberland hercegnője


 

Címkék: