Profilom 2017. június 26. Hétfő - János, Pál

3 belsős tipp füstöléshez


A füstölés a grillezésen belül is egy külön tudományág, aminek kiismeréséhez sok személyes tapasztalatra van szükség. A mai profi, nagy tudású füstölők sokat segítenek a kezdetekben, de van egy-két olyan fogás, amivel növelhető a sikeresség.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Tető

A füstölő ajtaja legyen mindig zárva, hogy a füst kellően átjárhassa az ételt, és ne a levegőbe szökjön el. Ehhez mérten csökkenteni kell az ajtó nyitásának gyakoriságát is. Minden egyes nyitáskor esik a benti hőmérséklet, mérséklődik a füst mennyisége és ezzel arányosan növekszik a sütési/füstölési idő. Az ajtó zárva tartása elősegíti a benti állapotok állandó értéken tartását, ami az egyenletesen átsült húshoz szintén fontos összetevő. Óránként egyszer bőven elég rápillantani a nagyobb húsokra, ilyenkor mérheted is a belső hőt, hogy képet kapj a készenléti állapotról. Használj külső húshőmérőt, amit próbálj meg mindig azonos helyre szúrni.

Bőr

Főleg nagyobb húsoknál fontos, de lényegében mindegyiknél bevetheted a bőr eltávolítását. A bőr lehúzásával a fűszerek és a füst is jobban odafér a húsfelszínhez, amitől az ízek intenzívebbek lesznek.

Rács

Hogy a füst minden oldalról (alulról is) egyenlő mértékben érje az ételt, mindig használj rácsot. Sütőlap vagy a füstölő alja helyett tegyél be egy rácsot, ami elemeli a húst a zárt felületről, így a füst körbeölelheti az ételt. A rács alá betehetsz egy lapos tálat, hogy a páclé és a lecsöpögő húslé oda folyjon, ez csökkenti majd a takarítás idejét, és összegyűjti a finom szaftot, amit felhasználhatsz később mártásokhoz.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook