Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

3 trükk a tökéletes grillezett pizzához


A faszéntüzelésű grillen sütött pizza megmutatja ennek az olasz tésztaételnek a legjobb oldalát. Olyan ízeket csal elő az egyszerű kenyértésztából, ami miatt újra és újra repetát követelnek majd a vendégek. És ehhez csak pár apró trükköt kell betartanod.

Magas hőfok

A pizza sütése mindössze pár percet vesz igénybe, de ez extrém magas hőmérsékletet követel. Sütőben nehéz 300 fok fölé vinni a hőfokot, ezért is lesz különösen finom a végeredmény, ha kamado grillen sülhet a pizza.

Sütőkő

A kamado kemencére emlékeztető sütőhatását még tovább fokozhatod, ha sütőkövön készíted a pizzát. Ez a kő magas hőt is kibír, amit aztán egyenletesen ad le a tésztának, hogy mindenhol egyformán piruljon meg a pizza. Ehhez viszont fontos, hogy a követ a grillel együtt melegítsd elő. Soha ne használj hideg követ a pizza sütéséhez, mert a lassítja a sülést.

Ne mozgasd!

Amikor a pizza felkerül a forró kőre és rácsukod a grill tetejét, megpecsételted a sorsát. A továbbiakban már nem mozgathatod a tésztát – nehéz is lenne a vékony tésztát pakolgatni – mert ettől kiszáradhat. Azért, hogy a pizza ropogós legyen, gyorsan kell nagy erejű hőt kapnia, a tésztában lévő nedvesség ugyanakkor egy kicsit visszahűti a követ, így nem szárad ki a tészta. Ha viszont áthelyezed újra egy forró területre a pizzát, akkor az újonnan kapott hőlöket már túl soknak bizonyulhat, ami elrontja a végeredményt.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook