Profilom 2017. október 20. Péntek - Vendel

4 szabály a begyújtófolyadékok használatához


A gyújtófolyadékokat a legtöbb grillező nem ajánlja jó szívvel, amikor sokkal jobb begyújtási technikák is léteznek. Mégis muszáj beszélni erről, mert komoly kockázatokat rejt magában a helytelen használat, és a télen, mikor amúgy is nehezen gyullad be a grill, sokan nyúlnak ehhez a segítséghez.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

1. Csak grillgyújtófolyadékot használj begyújtásra. Elsőre talán evidensnek tűnik, de ha kifogyóban a készlet sokan nyúlnak benzinért vagy más gyúlékony anyagokért, hogy fokozzák vagy beindítsák az égést. Ezek azonban nem párolognak el teljesen, ízük, illatuk visszamarad és beeszi magát az ételekbe.

2. A folyadékot csak begyújtás előtt locsolhatod a faszénre, még mielőtt a tűz bármilyen formában előkerülne. Ha már picit pislákol a láng, nem biztonságos a rálocsolás a gyors fellángolás és a folyadék visszaégése miatt. Ilyenkor nemcsak, hogy meglepő gyorsasággal terjed a tűz, de locsolás mentén a tűz felkúszhat a flakonig, ami balesetekhez vezethet.

3. Amikor grillfolyadékkal gyújtasz be, mindig várj a sütéssel legalább fét órát. Adj időt a faszén parázzsá alakulásának és annak, hogy a folyadék utolsó cseppje és aromája is eltűnjön az éterben, így az nem lesz hatással az étel ízére.

4. Ha az egyszer már kialudt faszént szeretnéd újra éleszteni, várj vele, amíg ki nem hűl a parázs. Amikor a forró szénre locsolsz folyadékot a lángok azonnal megjelennek, hirtelen kicsapnak és a közelben állókat meg is égethetik, a lángok tovább terjedéséről nem is beszélve.

Szerezd be saját grilledet a karácsonyi akciónk keretein belül.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook