Profilom 2017. június 26. Hétfő - János, Pál

4 tipp a tökéletes grillcsirkéhez


A grillcsirke nemcsak nyáron lehet nagy sláger, de az őszi repertoárba is bátran felvehető. A szabadon fűszerezhető csirke sütése bár nem egy rövid folyamat, addig is lehet melegedni a grill körül, amíg készül az étel. Hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen, mutatunk pár trükköt.

 

 

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza 

Sózz korán

A szaftos hús és a ropogós bőr kulcsa a só. Bármilyen furcsán is hangzik, ha a sütés előtt (akár 2 nappal) alaposan bedörzsölöd a szárazra törölt bőrt sóval, akkor kivonja belőle a felesleges nedvességet, ami sütés közben felszáradhat. Így egy vékony, jól átsült bőr veszi majd körül a csirkét, amit öröm lesz elropogtatni.

Pörkölj magas hőfokon

Thomas Keller receptje az egyik legnépszerűbb grillcsirke elkészítési mód, amelyben a magas hőre esküszik. A recept szerint, egy kisebb méretű csirkét elég 50-60 percen keresztül sütni, viszont ehhez 230°C-ra lesz szükség. A magas hő miatt a bőr extra ropogóssá, a rövid sütési idő miatt pedig a hús szaftossá válik.

Ízfokozás

A csirke ízének fokozásához használj fűszerkeveréket, de a hagyományos módszerrel ellentétben azt ne csak a bőrre juttasd fel, hanem a csirke belsejét is ízesítsd. Az illatos növényekkel, citrusfélékkel, sőt akár hagymával is megtöltött felső rész még ízesebbé teszik a húst, az isteni illatokról nem is beszélve.

Vajas kényeztetés

Az ízek és az aromák elmélyítésének egy másik módja a vajas fűszerkeverék. A szoba-hőmérsékletű vajat keverd össze a kiválasztott fűszerekkel, és alaposan kend be ezzel a bőr alatti területeket, majd végül a bőrt is. A csirke belsejébe is juttathatsz a keverékből, amihez használj paprikát, fokhagymát, esetleg egy kis chilit és rozmaringot. Az eredmény kellemes textúra és markáns ízvilág.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook