Profilom 2017. december 11. Hétfő - Árpád

4 tipp, ha rossz időben grilleznél


Az ősz beköszöntével nemcsak a forró napsütésnek és a jó időnek mondhatunk búcsút, de tárt karokkal fogadhatjuk a szeles, esős estéket is. Ez utóbbiak különösen megnehezíthetik a grillezést, de adunk 3 tippet, hogyan játszd ki az időjárást.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A nyári forróság már a múlté, de a meleg grill mellett még ilyenkor is öröm sürögni-forogni. A megváltozott időjárási viszonok azonban befolyásolhatják a sütés és előkészület folyamatát is, amire jó időben felkészülni.

1. Készülj fel, hogy a hűvösebb idő miatt a grill is lassabban melegszik majd. Legalább egy 20 perccel több felfűtési idővel számolj, és sütés közben is folyamatosan nézd a hőfokot, nehogy a nagy szél lejjebb tornássza azt és ezzel megzavarja a grill beljesének egyenletes hőeloszlását.

2. A hideg miatt nagyobb fütőanyag felhasználásra kell számítanod. Ilyenkor több energiát emészt fel a stabil magas hőfok fenttartása a nyári viszonyokhoz képest. Ezért sütés előtt mindig pakolj be extra fűtőanyagot (gázpalackot, faszént), nehogy a grillezés közepén fogyjon el az üzemanyag.

3. Erős szél vagy eső esetén is fontos, hogy a fedő a sütés végiég csukva legyen (a fedőn lévő szellőzőnyílásokat viszont nem kell bezárnod). Ez különösen a faszenes grilleknél lesz fontos, mert azoknál a láng viselkedését és az égést még erősebben befolyásolja a légmozgás.

4. Ha mégis többször fel kell nyitnod a fedőt a sütés során, akkor készülj fel arra, hogy ezzel arányosan megnő a sütés várható hossza is. Mivel a felnyitás során a levegő lehűti a rács fölötti hőmérsékletet, a grillnek extra időre van szüksége, hogy újra elérje a kívánt hőfokot. Még a legrövidebb felnyitás is legalább 1 perccel növeli a sütés idejét. 

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook