A csirke grillezés lépései

A csirke nagyon hálás alapanyag, könnyen és sokoldalúan ízesíthető, rövid idő alatt elkészül és rengeteg formában felkerülhet a grillre. Ezek az előnyök azonban nem jelentik azt, hogy sütésében nincsenek apró kihívások, amiket le kell küzdeni a tökéletes végeredményért.


A csirke nagyon hálás alapanyag, könnyen és sokoldalúan ízesíthető, rövid idő alatt elkészül és rengeteg formában felkerülhet a grillre. Ezek az előnyök azonban nem jelentik azt, hogy sütésében nincsenek apró kihívások, amiket le kell küzdeni a tökéletes végeredményért.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Kiegyenlítés

A csirke bármilyen részét is vedd alapul, a hús vastagsága egyenletlen lesz. Még a viszonylag egységes csirkemellnek is van vastagabb és vékonyabb része. Hogy a sütés mindenhol azonos sebességgel és hatékonysággal változtassa a nyers húst aranyló finomsággá, ki kel küszöbölnöd ezt az egyenetlenséget. A csirkemellnél klopfolással érheted el a kívánt vastagságot, amihez teríts egy folpackot a csirkére, hogy a rostok minél kevésbé sérüljenek. A combot pedig érdemes lehet kifilézni sütés előtt, hogy egyszerre süljön meg a (volt) csonthoz közeli rész és a szélek.

Olajozás

Ha megvan a megfelelő vastagság, jöhet a fűszerezés. Mielőtt még bármilyen ízesítőhöz is nyúlnál, olajozd be a hús mindkét oldalát. Ennek hármas hatása van: egyrészt megelőzi a csirke leragadását, másodszor az olajos felszínre jobban tapadnak a száraz fűszerek, így egyenletesebben ízesítheted a húst, harmadrészt az olaj segít a karamellizálásban. Hatására ropogósabbá és gyönyörű aranybarna színre pirulhat a hús.

Kétszer nézz, egyszer fordíts

A csirke még a legtöbb húsféléhez képest is gyorsan kiszárad, ezért különösen fontos az ideális sütési idő és hőfok belövése. Fontos, hogy előmelegített sütővel dolgozz, ezért a csirke felkerülése előtt, legalább 15 percig melegítsd a grillt, zárt tető alatt. Ezután tedd fel a csirkemellet sülni a legmelegebb részre, már nyitott tető alá. Ahogy sül a csirke látni fogod, hogy a friss hússzínből lassan opálossá válik a hús. Amikor már majdnem teljesen tejfehérré válik a felső rész is, akkor jött el az ideje az egyszeri fordításnak. Így a grilljelek is beleégnek a húsba, de mégsem lesz túl száraz vagy gumiszerű az eredmény.

Címkék: