A faszén elhelyezése is számít

A faszenes grillezés egyik legnagyobb előnye a sokoldalúsága. Azzal, hogy a faszént különböző alakokban rendezed el a sütőtérben, befolyásolhatod a sütés hőfokát, hosszát és a láng/füst arányát.


A faszenes grillezés egyik legnagyobb előnye a sokoldalúsága. Azzal, hogy a faszént különböző alakokban rendezed el a sütőtérben, befolyásolhatod a sütés hőfokát, hosszát és a láng/füst arányát.

Direkt tűz

Amikor magas hőmérsékleten akarsz gyorsan grillezni, a faszenet egyenletesen terítsd el a sütőtérben úgy, hogy mindenhova jusson. Ez az egyzónás grillezés, amely vékony , gyorsan átsülő szeleteknél (hal, zöldség) vagy kéregképzésnél játszik fontos szerepet.

Két zónás direkt tűz

Amikor közvetlen tűzre van szükséged, de nem akarsz túl erős hőmérsékletet a grillen, akkor a két zónás megoldást alkalmazd. A faszenet két csoportba oszd, az egyik oldalon egy nagyobb, erősebb hőt generáló kupacot, míg a másik oldalra kevesebbet halmozz. Steakhez ideális megoldás.

Két zónás indirekt tűz

Amikor nem gyorsan és magas hőfokon kell sülnie az ételnek, akkor a legbiztonságosabb megoldás a két zónás indirekt grillezés. Begyújtás után a faszenet húzd a grill egyik oldalára, így két zónát kapsz a grillen: egyet, amely közvetlen hőforrást jelent és egyet, amelyen alacsony hőmérsékleten sülhet hosszabb ideig az étel. Egész szárnyasok, pecsenyék, bordák sütésére ideális technika.

Három zónás tűz

A két zónás indirekt grillezéshez hasonlóan kell indítani a grillezést, de ahelyett, hogy a faszén egészét az egyik oldalra halmozod, húzd szét a parázsló szenet egyenlő arányban a két oldalra. Így két oldalról is azonos hő éri a húst, a forgatás tehát szükségtelenné válik. Kisebb húsok sütésére épp elegendő hely marad, ezért sertés érmék, csirkefalatok gyors készítésénél érdemes ezt a megoldást megfontolni.

Tűzgyűrű

A három zónás grillezés némileg látványosabb változata. Itt a faszént nem két oldalra, hanem a grill széleinél körben kell elhelyezni. A sütőfelület így valamennyivel megnövelhető, de a hatás nem fokozódik. Így csak akkor használd, ha nem bánod az elrendezéssel járó plusz munkát.

A faszenes grillek legjobbja a Broil King Keg, amely a kamadó grillek minden előnyét magán viseli.

Címkék: