Profilom 2017. augusztus 18. Péntek - Ilona

A nyárson sültek titkai


A nyárson sültek a grillezések népszerű fogásai. Az apró falatokra vágott hozzávalók tetszőleges vegyítése és a gyors sülései idő miatt is kedvelt étel elkészítése nagyon egyszerűnek tűnik, de pont ebben rejlik a veszély.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A nyársra húzott falatok elkészítése több apró nehézséget is tartalmaz, amely egyenként ugyan nem okozhatnak túl nagy bajt, de ha mindegyiket figyelmen kívül hagyjuk, a végeredmény egy nehezen elkészített, száraz és egyenetlenül átsült fogás lesz. Mire figyelj?

A nyárs

A nyár kiválasztásánál fontos annak alapanyaga. A fa nyársakat sütés előtt melegvízbe kell áztatni, hogy a tűz ne égesse meg, és a legjobb mindjárt két bambuszrudat beleszúrni a hozzávalókba. A dupla nyárs megelőzi az étel elmozdulását forgatáskor, ami ennek hiányában egyeneletlenül sülne. A fémből készült nyárs annyiból jobb választás, hogy a fém átmelegszik és belülről is hőkezeli az ételt, így még egyenletesebb és gyorsabb a sülés.

A felhúzás

A kétszeresen rögzített étel szorsan ül a nyárson, ezután már csak a falatok közötti távolságra kell ügyelni. Az egyes elemek össze kell, hogy érjenek, de nem szorosan, mert az akadályozza a csatlakozási pontok sülését. A szaftosabb hozzávalók kerülhetnek középre, hogy a nedvesség ne a grillre, hanem a többi alapanyagra csöpögjön és ízesítse azokat.

A sütési idő

Az elkészülési idő nagyban függ az alapanyagoktól. A jó nyárs kialakításánál fontos, hogy az alapanyagok nagyjából egyszerre készüljenek el. A húsos és zöldséges vegyes nyársaknál a sonka, a bacon és a csirke jó választás, a hosszú ideig készülő sertést viszont érdemes kerülni.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook