A tűzgyújtás legkönnyebb módja

A tűzgyújtás elsőre talán nem tűnik bonyolult feladatnak, de egy grill (vagy akár egy kandalló) begyújtása több nehézséget rejt magában, mint az sejtenénk. A fahasábok vagy faszén megfelelő elhelyezése, a papír és a gyújtófolyadékok helyes alkalmazása nem magától értetődő, hosszú tanulási folyamat eredménye. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.


A tűzgyújtás elsőre talán nem tűnik bonyolult feladatnak, de egy grill (vagy akár egy kandalló) begyújtása több nehézséget rejt magában, mint az sejtenénk. A fahasábok vagy faszén megfelelő elhelyezése, a papír és a gyújtófolyadékok helyes alkalmazása nem magától értetődő, hosszú tanulási folyamat eredménye. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A tűz meggyújtására számtalan megoldás létezik, kezdve az őskori módszerektől a legmodernebbekig, de mindben közös, hogy türelem és technikai felkészültség kell hozzá. Mert lehet a gyufa mégoly remek találmány, önmagában sajnos az sem csinál tüzet. Vannak azonban tűzgyújtást segítő módszerek, amiből mindenki kiválaszthatja a számára ideális megoldást.

Gyújtófolyadék

Ha nem szeretnél sokat pepecselni az előkészületekkel vagy feltámadó szél nehezíti a szilárd alágyújtást, kézenfekvő választásnak tűnik a gyújtófolyadék bevetése. Ennek alkalmazásakor persze muszáj figyelembe venni a szer veszélyeit. Meleg időben fokozottan párologhat a faszénre locsolt anyag, ezért mindenképpen a hosszú gyufát, gyújtóst javasoljuk. Valamint azt, hogy a lehető legkisebb mennyiséget locsold a faszénre, nehogy átadja ízét a készülő ételnek. Pont emiatt válassz óvatosan az úgynevezett öngyulladó szenek közül is, mert noha könnyen gyúlnak a gyárilag már rajtuk lévő folyadék miatt, ezen előnyük visszaüt az ételek zamatánál.


Szilárd alágyújtás

Léteznek szilárd begyújtást segítő anyagok is, melyeket csak a faszén alá kell elhelyezni, és megkönnyítik a folyamatot. Ezek használata biztonságosabb, bár hosszadalmasabb is, mint folyékony társaiké. Hasonlóan működik a kürtős begyújtási módszer, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben sima papírral is dolgozhatsz. A kürtő egy szűkebb fém henger (vagy doboz), amiben rögtön a papírra helyezheted a faszenet, majd ezt meggyújtva csak hagyni kell, hogy az összegyűlt, és bennrekedt hő felhevítse a szenet a kellő fokra. Amikor már izzik a szén, eltávolíthatod a kürtőt, hogy szétterítve a parázsló fadarabokat, megkezdődhessen a sütés. Minél tovább vársz, annál nagyobb az esélye, hogy az összes papír maradéktalanul elég, és a bosszantó pernyék nem „fűszerezik” akaratlanul is a sütnivalókat.

Elektromos gyújtó

Amennyiben nem szeretnél plusz anyagokat használni vagy csak kifogytak az otthoni begyújtókészletek, válaszd az elektromos gyújtót. Egyetlen hátránya a többi módszerhez képest, hogy árammal működik, amit valamiképpen feltétlenül biztosítani kell számára, ha könnyen és gyorsan túl akarsz lenni a grillezés kezdeti szakaszán. Ha megvan az áramellátás, akkor akár öt perc alatt beizzíthatod a kerti grillt, különösebb nehézség nélkül. Pontosan ebből a célból fejlesztették ki a svédek a Looftlighter névre keresztelt elektromos gyújtójukat, amivel – 45 cm-es hossza miatt – kellő távolságból, egy gombnyomással készíthetsz tüzet vagy éppen parazsat. A Looftlighter segítségével a gazdaságos, hatékony, lángoktól és káros anyagoktól mentes gyors tűzgyújtás nem okozhat gondot még egy gyereknek sem. Ennek ellenére a már itthon is megvásárolható gyújtó természetesen a felnőttek örömére készült, hadd játszanak hát ők vele!


Ha szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.

Címkék: