Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Amit az öntöttvas edényekről tudni kell 2. rész


Az öntöttvas edények és grillkiegészítők előnyei mellett muszáj szót ejteni a velük való bánásmód nehézségeiről is. A hosszú életű öntöttvas felületek csak gondos ápolás mellett szolgálják jól tulajdonosaikat, ezeket tehát mindenkinek be kell tartania, ha sokáig szeretné élvezni áldásukat.

Tisztítás

Az öntöttvas eszközök tisztítása kulcsfontosságú, de koránt sem olyan bonyolult feladat, mint azt sokan hiszik. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a felületet nem érheti víz, így elmosni sem szabad őket. Ez azonban nem teljesen igaz. A mosogatógépről valóban le kell mondani és a hosszas áztatás is ellenjavallt, de a mosószer és szivacs használata nem tilos. Elmosás után rögtön szárítsd meg és tedd a helyére, így szorítsd le minimumra a vizesen töltött idejét.

Sütés

A másik probléma, ami sokak kedvét elveszi az öntöttvas használatától, az a fémmel való érintkezésének akadálya. Makacsul tartja magát az az elképzelés, hogy az öntöttvas sütőlapokon, edényeken nem használhatsz fém lapátot vagy fogót, mert azok megsértik a felületét. De ha nem állsz neki vehemensen kaparni az öntöttvasat, akkor a felületén lévő vékony réteget nem tudod eltávolítani. Az nem válik el ugyanis olyan könnyen az edénytől. A tisztítást viszont tényleg ne fém kefével végezd, szivaccsal vagy egy papírtörlővel szedd le róla a maradékot.

Savas ételek

A savas ételek (paradicsom, bor, citrusok) hosszú távon árthatnak az öntöttvasnak, sőt, a fémes íz a készülő fogásba is átszivároghat és ez az egészségre is káros lehet. Ez különösen igaz akkor, ha a savas étel sokáig készül (egy rövid boros pác forralás még nem okozhat gondot) vagy ha az öntöttvas felületén lévő védőréteg nem tökéletes. Ha rendszeresen használod és olajozod az edényt, a kockázat jelentősen csökken.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook