Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

BBQ és grillezés, mi a különbség?


A szabadtéri sütögetés hazai repertoárja egyre szélesebb. Bográcsozás és szalonnasütés mellett mind többen vannak azok, akik rendszeresen hódolnak a grillezés szenvedélyének is. Vagy lehet, hogy épp a barbecue oltárára kerül a húsáldozat? Mi a különbség, és van egyáltalán eltérés a grillezés és a BBQ között?

Bármit is hittünk korábban, azt le kell szögezni, hogy van különbség a BBQ és a grillezés között. Ugyanakkor nagyon sok a hasonlóság is, ami a fogalmak összemosódásához vezetett. Mindkét tevékenységet leginkább a szabadban végzik, nyílt láng fölött, fa vagy faszén tüzelésű grillezőkön. Akkor mégis miben más a BBQ?

A legfontosabb eltérés a két módszer között a sütési hőmérsékletben és a sütés hosszában rejlik. A BBQ ételeket minden esetben alacsony hőfokon, hosszú időn keresztül készítik, ami a több órától akár fél napig is terjedhet. Amerikában, ahol hatalmas hagyományai vannak a BBQ húsoknak, nem ritka a 16 órán át tartó sütési idő sem. Emellett fontos megemlíteni, hogy a BBQ étel sosem készülhet gázgrillen, és a szósz adagolása is elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez.

A nehezen sülő, rágósabb marha és disznórészek porhanyóssá tételére szolgált eredetileg a BBQ, ami ma már egyfajta életstílussá vált. Minden területnek, városnak vagy sokat látott sütögetőnek megvan a saját BBQ szósza, sütési trükkjei, amire esküszik. Így bárhol is járunk Amerikában (vagy akár idehaza) két egyforma BBQ ételt biztos nem kóstolhatunk.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook