Beltéri grillezés

Legyen bármilyen szép és nemes időtöltés a grillezés, a szabadtéri sütés napjaink realitásában korántsem áll mindenki rendelkezésére. Sokan nemhogy kerttel, de még egy mini erkéllyel sem dicsekedhetnek, ahova kihelyezhetnék kedvenc grilljüket. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a grillezés örömeiről, egyszerűen csak más típusú sütőkből válogathatnak. A beltéri grillezésnek is komoly hagyományai vannak, így az sem marad le semmiről, aki a négy fal között kénytelen levezényelni a nyáresti partiját.Bár a beltéri grillen készült ételek esetében valóban le kell mondani a kellemesen füstös ízről – ami továbbra is csak a kültéri grillek sajátja – cserébe kapunk egy könnyen kezelhető, egyszerűen tisztán tartható, sokoldalú elektromos eszközt.A beltéri grillek alapvetően két csoportba oszthatók. Vannak a nyitott és vannak a zárható grilltípusok. A nyitott grillek nagyon hasonlóan működnek a kinti változatokhoz (ilyen például a raclette sütő), süthetünk rajta zöldséget, húst, de leginkább rövid, gyors sütésre alkalmas. A zárható grillek (ilyen a szendvicssütő) nagy előnye, hogy egyszerre sütik meg az étel mindkét oldalát és akár melegszendvicseket is készíthetünk velük, ami a hagyományos nyitott vagy kár kinti grilleken nem olyan könnyű. Az eltéréséken kívül számtalan hasonlóságot is találunk a beltéri és kültéri grillek között. A beltéri grillt se hagyd sokáig magára, ne használj túl sok zsiradékot és a lángtól ugyan nem kell tartanod, azért a füstre ilyenkor is ügyelned kell. Ha a szagelszívó vagy ablak közelében üzemeled be a grilled, nagyot nem tévedhetsz. A nyitott grillek esetében pedig fokozottan ügyelj arra, hogy amikor leveszel vagy felteszel valamit sütni, ne érj a nagy sütőfelülethez, ami jó eséllyel ilyenkor már tűzforró. Extra biztonsági elemként még egy tűzoltókészüléket is beszerezhetsz, amiből az ABC változat, elektromos tüzekkel is könnyen elbánik.


Legyen bármilyen szép és nemes időtöltés a grillezés, a szabadtéri sütés napjaink realitásában korántsem áll mindenki rendelkezésére. Sokan nemhogy kerttel, de még egy mini erkéllyel sem dicsekedhetnek, ahova kihelyezhetnék kedvenc grilljüket. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a grillezés örömeiről, egyszerűen csak más típusú sütőkből válogathatnak. A beltéri grillezésnek is komoly hagyományai vannak, így az sem marad le semmiről, aki a négy fal között kénytelen levezényelni a nyáresti partiját.

Bár a beltéri grillen készült ételek esetében valóban le kell mondani a kellemesen füstös ízről – ami továbbra is csak a kültéri grillek sajátja – cserébe kapunk egy könnyen kezelhető, egyszerűen tisztán tartható, sokoldalú elektromos eszközt.

A beltéri grillek alapvetően két csoportba oszthatók. Vannak a nyitott és vannak a zárható grilltípusok. A nyitott grillek nagyon hasonlóan működnek a kinti változatokhoz (ilyen például a raclette sütő), süthetünk rajta zöldséget, húst, de leginkább rövid, gyors sütésre alkalmas. A zárható grillek (ilyen a szendvicssütő) nagy előnye, hogy egyszerre sütik meg az étel mindkét oldalát és akár melegszendvicseket is készíthetünk velük, ami a hagyományos nyitott vagy kár kinti grilleken nem olyan könnyű.

Az eltéréséken kívül számtalan hasonlóságot is találunk a beltéri és kültéri grillek között. A beltéri grillt se hagyd sokáig magára, ne használj túl sok zsiradékot és a lángtól ugyan nem kell tartanod, azért a füstre ilyenkor is ügyelned kell. Ha a szagelszívó vagy ablak közelében üzemeled be a grilled, nagyot nem tévedhetsz. A nyitott grillek esetében pedig fokozottan ügyelj arra, hogy amikor leveszel vagy felteszel valamit sütni, ne érj a nagy sütőfelülethez, ami jó eséllyel ilyenkor már tűzforró.

Extra biztonsági elemként még egy tűzoltókészüléket is beszerezhetsz, amiből az ABC változat, elektromos tüzekkel is könnyen elbánik.

Címkék: