Profilom 2018. január 19. Péntek - Sára, Márió

Beltéri grillezés


Legyen bármilyen szép és nemes időtöltés a grillezés, a szabadtéri sütés napjaink realitásában korántsem áll mindenki rendelkezésére. Sokan nemhogy kerttel, de még egy mini erkéllyel sem dicsekedhetnek, ahova kihelyezhetnék kedvenc grilljüket. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a grillezés örömeiről, egyszerűen csak más típusú sütőkből válogathatnak. A beltéri grillezésnek is komoly hagyományai vannak, így az sem marad le semmiről, aki a négy fal között kénytelen levezényelni a nyáresti partiját.

Bár a beltéri grillen készült ételek esetében valóban le kell mondani a kellemesen füstös ízről – ami továbbra is csak a kültéri grillek sajátja – cserébe kapunk egy könnyen kezelhető, egyszerűen tisztán tartható, sokoldalú elektromos eszközt.

A beltéri grillek alapvetően két csoportba oszthatók. Vannak a nyitott és vannak a zárható grilltípusok. A nyitott grillek nagyon hasonlóan működnek a kinti változatokhoz (ilyen például a raclette sütő), süthetünk rajta zöldséget, húst, de leginkább rövid, gyors sütésre alkalmas. A zárható grillek (ilyen a szendvicssütő) nagy előnye, hogy egyszerre sütik meg az étel mindkét oldalát és akár melegszendvicseket is készíthetünk velük, ami a hagyományos nyitott vagy kár kinti grilleken nem olyan könnyű.

Az eltéréséken kívül számtalan hasonlóságot is találunk a beltéri és kültéri grillek között. A beltéri grillt se hagyd sokáig magára, ne használj túl sok zsiradékot és a lángtól ugyan nem kell tartanod, azért a füstre ilyenkor is ügyelned kell. Ha a szagelszívó vagy ablak közelében üzemeled be a grilled, nagyot nem tévedhetsz. A nyitott grillek esetében pedig fokozottan ügyelj arra, hogy amikor leveszel vagy felteszel valamit sütni, ne érj a nagy sütőfelülethez, ami jó eséllyel ilyenkor már tűzforró.

Extra biztonsági elemként még egy tűzoltókészüléket is beszerezhetsz, amiből az ABC változat, elektromos tüzekkel is könnyen elbánik.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook