Profilom 2017. augusztus 21. Hétfő - Sámuel, Hajna

Bevált fortélyok sertés hús grillezéséhez


A csirke, a marha és a hal után csak a negyedik helyet csípte el a sertés a grillezett ételek népszerűségi listáján, pedig egy jól elkészített fehérpecsenye szinte megszólal a szájban. Jöjjön pár tipp, hogy kihozhasd a legtöbbet ebből az alapanyagból.

Ne sajnáld a fűszereket

A fehér- vagy más néven vesepecsenye a sertés leginkább grillbarát része. Épp annyira zsíros, amennyitől még nem lesz száraz a hús, de még a diétához is ajánlható mértéken belül marad. Természetes íze viszont nagyon visszafogott, ezért ne sajnáld az erősebb fűszerezést. A vietnami, kínai konyha sós, csípős, savas aromák kifejezetten illenek hozzá. Hogy a fűszerek még jobban behatolhassanak a rostokba, grillezés előtt vágd csíkokra vagy legalább kisebb szeletekre a húst.

Self service

A sertéspecsenye ideális közösségi étel, ami nem igényel exkluzív tálalást. Az apróra vágott és megsütött húscsíkokat tedd ki egy tányérba az asztal közepére, majd rakj mellé nagyobb salátaleveket, friss zöldségeket, esetleg egy kis ropogós mogyorót, és biztass mindenkit, hogy készítse el maga a saját falatjait. A salátalevélbe szedj a zöldségből, a húsból és a mogyoróból, majd fogd össze és egyben kapd be az egészet. Igazi ízbomba.

Elő a nyárssal

A vietnamiaktól ne csak a fűszerezést, a sütést is lesd el. Vágj hosszúkás, de vékony szeleteket a sertésből, majd (pácolás után) fűzd őket harmonikaszerűen nyársra. Nagyon magas hőfokon sütve hamar ropogóssá válik az isteni sült hús. A megkapott szélek lesznek a legfinomabbak, ezért egy kis feketeség itt-ott még nem jelenti, hogy elrontottál valamit.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook