Profilom 2017. december 11. Hétfő - Árpád

Egészség tippek nyári grillezéshez


A nyári melegben pillanatok alatt elszaporodhatnak a gyomorrontásért felelős baktériumok a grillezéshez előkészített ételben, ha pedig a hús túlsül, veszélyes karcinogén anyagok is keletkeznek. Akadályozd meg az egészségkatasztrófákat pár ügyes trükk bevetésével.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Előmelegítés

A nagy melegben nem a legkellemesebb kivárni a grill felfűtéséhez szükséges időt, de ez szükséges ahhoz, hogy a rácsokon, tető belső oldalán és oldalfalon megtelepedő minden potenciális bajkeverő baktérium biztosan elpusztuljon. A 20 perces előmelegítést lespórolni nem szabad, már csak azért sem, mert a hidegebb grillen másként sülnek az ételek.

Zöld fűszerek

A Journal of Food Science egyik cikke szerint, ha a páclé tartalmaz kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot és fokhagymát, az jelentősen visszaszorítja a karcinogén vegyületek kialakulását, akár 88 %-os csökkenés is tapasztalható zöldfűszerenek köszönhetően.

Alkohol

Az alkohol ugyancsak a karcinogének mennyiségét pozitívan befolyásoló tényező, legyen szó borról vagy sörről. A grillezés előtt legalább 6 órát pácban álló húsok 40 %-kal kevesebb karcinogén anyagot tartalmaznak a pácba belecsempészett alkoholos italok hatására, mint alkoholmentes társaik.

Forgatás

A húsok fogatásának fontosságát mindig komoly viták követik, de Journal of Food Protection 2003-ban publikált tanulmánya egyértelműen a burgerhúsok gyakori, 30 másodpercenkénti forgatására hívja fela figyelmet. Tanulmányuk szerint ez a gyakoriság jelentősen csökkenti az E.coli baktériumok és a karcinogének számát is.

Szívesen olvasnál még a grillezés és az egészség kapcsolatáról? Akkor figyelmedbe ajánljuk az Egészséges ételek a grillről - egészen kis kortól írásunkat!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook