Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Egyforma húspogácsákat szeretnél? Ezeket a trükköket vesd be!


Az egyforma húspogácsák esztétikai előnyein túl, könnyebb dolgod lesz a grillezéssel is, ha mindegyik burger ugyanannyi ideig sül. Időt és energiát spórolhatsz hús egyenletes formázásával, ami csak egy kicsivel jelent több időt, mint ha nem figyelnél erre. Jöjjenek a munkát megkönnyítő trükkök.

1 Bár nem támogatjuk a fagyasztott húspogácsát használatát, ha valamiért mégis ilyet kellene sütnöd, soha ne hagyd, hogy a hús felolvadjon. Ezeket az előre megformázott pogácsát rögtön elveszítik alakjukat, mihelyst a hús megpuhul, ezért mindig fagyasztva süsd, különben formázhatod őket újra.

2. Saját húspogácsák készítéséhez adagold ki előre a húst, hogy mindegyik dekára azonos súlyt nyomjon. 10 dkg egy vékony burgerhez elegendő, ha egy kicsit vastagabbat szeretnél, válaszd a 15 dkg-t pogácsánként.

3. A darált húst jól nyomkodd össze, először formázz belőle egy gömböt, hogy a kis húsdarabok kellően összetapadjanak. Ennek hiányában sütés közben széteshet a hús. Ha valamivel tölteni szeretnéd a burgert (mondjuk sajttal), akkor azt a hús megformázása után tedd. Ehhez szedd ketté a húst, töltsd be a hozzávalót, majd tapaszd össze, és nyomkodd meg a feleket.

4. A teljesen egyforma kinézethez használj valamilyen sablont. Kaphatóak burgerkészítő szettek, amivel van formázó, de akár házilag is megoldhatod egy nagyobb pogácsa szaggatóval, egy műanyag tetővel vagy fém desszertes (előételes) gyűrűvel, amibe belenyomkodhatod a húst.

5. Amikor kész a pogácsa, még nem végeztél. Ahhoz, hogy a hús ne ugorjon össze, és ne egy duci, labdaszerű húst kapj, nyomj a hús közepébe egy kis mélyedést.

6. Ha mindennel megvagy, a pogácsákat helyezd kis sütőpapír négyzetekre, amelyeknél fogva majd felteheted őket a grillre. Mielőtt a papírt lehúzod egy nyomd rá a húst a sütőlapra, ami szintén segít abban, hogy ne púposodjon fel a burger.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook