Profilom 2018. január 16. Kedd - Gusztáv

Erre figyelj, ha a hidegben grilleznél


Ha a téli grillezés mellett döntesz, akkor nem csak annyi a dolgod, hogy jól felöltözöl, eltakarítod a havat és csizmát húzol a latyak miatt. A hidegre a grill és a készülő étel is másként reagál, mint a melegre, ezért bizonyos dolgokon változtatnod kell.

Hosszabb sütésidő

Ha kint mínuszok repkednek, akkor biztos, hogy hosszabb felfűtési és sütési idővel kell számolnod. A hideg (pláne a szeles) idő nehezíti a begyújtást, bár ez egy begyújtó kürttel vagy gázgrill esetében csak pár perces hátralékot jelent. A felfűtésnél és a sütésnél viszont legalább 20 %-os többlettel kell számolnod az idő tekintetében, hiszen az alaposan áthűlt grillnek idő kell, míg egyenletesen felmelegszik. A téli grillezésnél még fontosabb tehát a türelem, mert ha a grill nem mindenhol meleg, a benne készülő étel sem sülhet meg egyenletesen.

Több fűtőanyag

A hosszabb sütés mellett, a fűtőanyag is jobban fogy majd. Mindegy, hogy gázgrillről vagy faszenes grillről van szó, mindenképpen többet készítsd oda, mint szoktál. A külső hőmérséklet gyorsabban hűti a grillt télen, ezért a hőfok állandó értéken tartása és a ráfűtés több energiát kívánt.

Óvatosabb tetőnyitás

Télen – ritka kivételektől eltekintve – az ételeket zárt tető alatt kell sütni. Csukott fedő mellett a meleg bent marad, a forró levegő bent kering sütve a húst és nem a kerted fűtöd. A tető csak ritkán nyisd fel, hogy ne veszíts meleget, és akkor is óvatosan, hogy egy erőteljesebb széllökés nehogy kioltsa (vagy indokolatlanul felszítsa) a lángokat. Tartsd azt is szem előtt, hogy minden felnyitással 2 perccel növekszik a sütési idő.

Ha szeretnél többet olvasni az elkerülendő grillezési hibákról, látogass el a grillreceptek.hu-ra.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook