Észrevétlen grillhiba, ami megbetegíthet

Nyáron a nagy melegben hamarabb megromlik az étel, de a grillezés során megsütött élelmiszerek talán a legbiztonságosabban eltartható fogások közé tartoznak. Bizonyos rizikó faktort viszont a grillezés is rejt magában, erről rántjuk le a leplet.


Nyáron a nagy melegben hamarabb megromlik az étel, de a grillezés során megsütött élelmiszerek talán a legbiztonságosabban eltartható fogások közé tartoznak. Bizonyos rizikó faktort viszont a grillezés is rejt magában, erről rántjuk le a leplet.

 Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Ez a hiba a keresztszennyezés, amely észrevétlenül tudja tönkretenni az ételt. A grillezéshez használt eszközök, mint a fogó, a lapát vagy a kenőecset érintkezésbe kerül a nyers – baktériumokat hordozó – és a kész étellel is. Ilyenkor könnyű átvinni az egyikről a másikra a betegséget vagy rosszullétet okozó organizmusokat. A nyers húsokat és az ezekkel érintkező eszközöket, pácokat ezért mindig csírátlanítsd tálalás előtt.

A hússal van a legkönnyebb dolgod, mert az megsül, ami megöli a bacikat. A pácokat és szószokat forrald föl, soha ne használd őket változatlan formában, ha érintkeztek a nyers hússal. A vágódeszkát, a tányérokat és a forgatásukra használt eszközöket pedig forró vízzel mosd el. (Esetleg használj dupla szettet.)

Ezzel a pár trükkel elejét veheted a rosszullétnek és a hasmenésnek, ami a keresztszennyeződések miatt egyébként fellépne. 

Címkék: