Érdekességek a grillvilágból

A grillételek elkészítésének gyakorlati útmutatói mellett nem feledkezhetünk meg a grilleket övező érdekességekről sem. Az étel talán nem lesz tőlük finomabb, de az összejövetelek forgatagában elmesélt izgalmas információkkal biztos nem vall majd kudarcot. Íme, néhány érdekesség a grillek világából.


Az első grillezők már jóval az írott történelem előtti időkben sütögették pecsenyéjüket. A barlanglakók sikeres vadászai közül kikerült szakik – a régészeti leletek tanúbizonysága szerint – már i. e. 1,4 millió éve felfedezték a sült hús előnyeit.

A porhanyósra sült pecsenyékre esküszünk azóta is, hiszen az Indiana Propane Társaság felmérése szerint a legnépszerűbb grillételek továbbra is a húsfélék. A legszívesebben hamburgert, steaket, hot dogot és csirkemellet készítünk.

kerti parti

A grillezés mellett a másik igazi szenvedélyünk a barbecue, ami a közvélekedéssel ellentétben nem szinonimája a grillezésnek. Azt azonban már tényleg kevesen tudják, hogy a BBQ kifejezés honnan származik. Egyesek a francia barbe a queue eredetre voksolnak, ami a teljes állat tűz fölötti sütését jelentette, mások inkább indián vagy éppen román eredetre szavaznak.

De bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a BBQ napjainkban olyan közkedvelt, hogy még saját fővárost is kapott. Az Észak-Karolinai Lexington város tölti be ezt a tisztséget. Itt nyitotta meg ajtaját 1919-ben az első BBQ étterem, és itt tartják minden év októberében az Éves Barbecue Fesztivált is, ami egy egész hónapon át tartó mulatozást jelent.