Ezek a kórokozók leselkednek a grillpartikon

Nyáron, a nagy melegben nem csak a húsok válhatnak veszélyessé hűtés hiányában, hanem a tojásos, tejszínes ételek is. Hogy a kerti grillezés ne fájdalmas emlékként érjen véget, ezeket az óvintézkedéseket tedd meg.


Nyáron, a nagy melegben nem csak a húsok válhatnak veszélyessé hűtés hiányában, hanem a tojásos, tejszínes ételek is. Hogy a kerti grillezés ne fájdalmas emlékként érjen véget, ezeket az óvintézkedéseket tedd meg.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Szalmonella

A szalmonellaveszélyért elsősorban a tojást szoktuk felelősségre vonni, holott a nyers húsban és a tejben is elszaporodhat ez a baktérium. Többféle panaszt is okozhat a hasmenéstől egészen a magas lázzal járó tífuszig. A megfelelő higiéniás előírások mellett a veszély elhanyagolható mértékűre csökkenthető.

Megoldás:

A nyers tojás tartalmazó majonézt vagy az ebből készült salátaönteteket soha ne hagyd elől hosszú ideig. A zöldséget mindig megmosva, a tejet pedig forralás után használd. A nyers hússal érintkező kések, ecsetek és deszkák ne érintkezzenek a tálalásra váró ételekkel, azokat csak forró vizes elmosás után vedd elő újra.

Lisztéria

A sajtoktól kezdve a nyers húsig szinte minden olyan étel veszélyforrást jelenthet, amely hűtést igényel. A baktérium azonban elég jól tűri a hideget, így a hűtőből kivett élelmiszerek is csak akkor tekinthetőek feltétlenül biztonságosnak, ha hőkezelésen esnek át. A hőt nagyon rosszul toleráló baktérium a grillen elpusztul, ezért az onnan leemelt kész ételektől már nem kell tartani. Az egészséges felnőttek általában tünet nélkül átvészelik a fertőzést, de gyerekeknél és idősebbeknél kellemetlen gondot okozhat.

Megoldás:

Az állati eredetű élelmiszereket süsd meg vagy vesd alá valamilyen hőkezelésnek. 5 napnál tovább ne hűtsd ezeket az ételeket, és a grillt minden hússütés között kapard le egy kefével, így nem kell tartani a hányással, hasmenéssel járó kórtól.

E-coli

Ennek a baktérium fajnak rengeteg ártalmatlan képviselője létezik, sokuk az egészséges szervezetben is megtalálható. Vannak azokban olyan baktériumok is, amelyek betegséget okoznak, ilyen az E-coli 0157.

Megoldás:

Ez az ugyancsak a nyers ételekben fellelhető baktérium keresztszennyeződés révén kerül az ételbe, ezért a nyers és a sült ételeket mindig egymástól jól elkülönítve tárold. A tejet csak pasztörizálás után fogyaszd, és itt is fontos, hogy a nyers hússal érintkező grillszerszámokat és tányérokat, tálcákat ne használd fel a már megsült hús tálalására.

Címkék: