Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

Ezért grillezz édességeket is


Az édességek grillezése nem bonyolult és általában csak pár perces folyamat, de a desszert különleges aromákkal és állaggal gazdagodik. Akár a hússütés előtt vagy a maradékhőn is elkészíthetőek és nagyon változatosak lehetnek.

A grillezett édességek két nagy csoportja a tészta és a gyümölcs alapú desszert. A gyümölcsös változatok pár perc alatt megsülnek és egy kis édesítőn (méz, juharszirup, golden szirup), fűszeren (fahéj, szegfűszeg) valamint magán a gyümölcsön kívül másra nincs is szükség. A desszert persze feldobahtó még magokkal (a pirított mandulának és a diónak már az illata is isteni, hát még az íze), alkohollal (szinte bármilyet választhatsz, aminek az íze harmonizál az aktuális gyümölcsével) és a tálaláskor fagylalttal is. A kreativitás és a kísérletező kedv tehát kötelező, akárcsak a kemény húsú gyümölcs. Lédús, puha bogyósokat választani nem szabad, mert a véderedmény egy massza lesz, de az ananász, az őszibarack, az alma, a körte, sőt még a mangó is tökéletesen megpirul a rácson. A gyümölcsöket kend le az édesítővel és vagy egyesével vagy nyársra fűzve süsd őket közepes lángon, amíg megkaramellizálódik a szélük.

A tésztás édességek elkészítése már több időt vesz igénybe, főleg ha az alapoktól kezded. Készíthetsz ugyanis pirított tésztát, amikor a már sült piskótát vagy palacsintát dobod fel újra a grillre, hogy mélyebb ízeket csiholj ki belőlük. Ilyenkor csak az oldalak megkapatása a cél, sokáig sütni nem szabad őket, különben kiszáradhat az érzékeny tészta.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet: itt és itt és itt találsz recepteket a próbasütéshez.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook