Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Ezt ne tedd soha a grillezett hússal


A grillezés rengeteg örömet és legalább ennyi buktatót is rejt magában. Egy-egy rosszul megválasztott kiegészítő vagy sütési technika ronthatja az elkészült étel élvezeti értékét, ezért az alábbiakat még véletlenül se kövesd el.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Tökéletes a hőfok, kiváló minőségű a hús, de mégis aggódsz a végeredmény miatt? Ne tedd, ha kellő odafigyeléssel kezeled a húst, akkor már nem lehet semmi gond. Hogy mit jelent a kellő odafigyelés? A forró sütési körülmények hatására a hús hamar kiszárad, ezért ne siettesd semmivel ezt a folyamtot. Ha teszteléshez belevágsz a húsba vagy gyakran méred a belső hőt húshőmérő segítségével, akkor óhatatlanul hozzájárulsz ahhoz, hogy a hús szaftja kifolyjon.

Ezt úgy kerülheted el, ha a steak ellenőrzésénél a tapintásra hagyatkozol, ahelyett, hogy belevágnál a húsba. A hüvelykujj alatti dombocskán szokták ellenőrizni a hús puhaságát, mégpedig úgy, hogy hüvelykujjat összeérintik a többi ujjal, amitől a tenyér más-más keménységű lesz, amit nyomással ellenőriznek. Ez a keményedés modellálja a steak sülési folyamatát is, mert minél keményebb a hús, annál jobban átsül. (A mutatóujj + hüvelykujj keménység a rare, és így tovább.)

A húshőmérőt sem kell feltétlenül eldobni, de ahelyett, hogy gyakran szurkálnád vele a húst, ugyanoda tedd vissza mindig, és csak a sütési idővége felé, minél kevesebbszer.

A másik gyakori gond a szószok idő előtti felkenése. Ezzel a már majdnem tökéletesen megsült húst tudod megégetni. Ha a szósz cukrot tartalmaz, akkor semmiképpen nem szabad a hoszú sütések elején felkenni, mert megéghet a cukor, amitől az egész étel ehetetlenül keserű lesz. Hiába vágod le a megfeketedett részeket, a keserű íz beleszi magát a rostokba. Az ilyen szószok felkenésével tehát várj az utolsó fél óráig. Meglátod, megéri!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook