Profilom 2017. június 23. Péntek - Zoltán

Ezt töltsd a grillbe helyezett párolóedénybe


A kamado típusú grillekbe gyakran kerül párolóedény, hogy a benne lévő folyadék megakadályozza a hús kiszáradását és segítsen a hőkontrollban is. Az indirekt grillezés legjobb fegyvere a párolóedény, de vajon mi kerüljön bele?

A párolóedény, amely nem azonos a zsírfelfogó edénnyel, mindig a hőforrás fölé kerül. Célja nem az, hogy a húsból kisült szaftot összegyűjtse, hanem, hogy a beletöltött folyadék párologtatásával segítse a grillezést. Hogyan?

1. A folyadék elnyeli hőt, így csökkenti a grill hőmérsékletét, hogy az étel állandó alacsony, hőmérsékleten sülhessen.

2. Az edény gátolja a tűz és hús közvetlen találkozását, így a felület nem éghet meg és a fellángolások kialakulására sincs esély.

3. A gőz keveredik a sülő étel illatával, amelyek együttesen javítják az étel ízét is.

4. A gőz a hús felületét befogadóbbá teszi, így az egyéb ízanyagokon kívül a füstös ízt is jobban felveszi az étel.

A párolóedénybe az esetek zömében víz kerül. Próbálj meleg vizet használni, mert a hideg víz lehet, hogy annyira lehűti a grillt, hogy az már akadályozza a sütést. A víz mellett használható sör, bor, almalé (és bármilyen gyümölcslé), de maga a folyadék is tovább ízesíthető fűszerekkel és hagymával. Az ízek szabadon variálhatóak, de lehetőleg mindig olyan fűszert vagy folyadékot használj, amely egyébként is megjelenik a grillezésre szánt étel pácában vagy fűszerezésében.

A kiválasztott folyadékot mindig – legalább felesben – vízzel keverd, hogy meglegyen a megfelelő mértékű párolgás, és a hús megkapja azokat az előnyöket, amit egy párolóedény nyújtani tud.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook