Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Falapos grillezés, nem csak halakhoz


Falapos grillezést igénylő receptekkel nem akadunk össze lépten-nyomon, pedig az oly annyira népszerű lazacon kívül is van olyan alapanyag, amit megéri feldobni egy keményfa lapra. Jöjjön egy kis bevezető a planking világába!

Mi az a planking?

A planking vagyis a falapos grillezés egy olyan sütési eljárás, mely során a készülő étel nem közvetlenül a rácsra kerül, hanem egy vékony (kb. 1 cm vastag) keményfából vágott lapra, amit aztán feltesznek a grillre. A technika adja magát halak készítésénél, hiszen a hal így nem ragad le és nem esik darabokra. Ehhez tehát tényleg ideális, de nem ez az egyedüli felhasználási területe.

Milyen fát válassz?

Plankinghoz való fákat a legtöbb grillforgalmazó árusít többféle méretben és formában. A legáltalánosabb a téglalap, de kapható ovális vagy négyzet alakú grillezőlap is. Vállalkozó szelleműek a saját sütőfájukat maguk is kiszabhatják, csak azt kell szem előtt tartaniuk, hogy a – füstölőfához hasonlóan – korábban már kezelt vagy nagyon gyantás (fenyő) fát nem használhatnak. A gyümölcs-, és diófák nagyon jók csirke és sertés sütéséhez, de a cédrus és az éger is remekül működik, ha halat kell a grillre tenni. Marhahúshoz az erőteljesebb aromájú fák illenek, mint amilyen a tölgy és a hickory.

 

Előkészület és a sütés

Ha nem akarod, hogy idő előtt elégjen és tönkre menjen a sütőfa, akkor az előkészületet nem spórolhatod meg. Legalább fél órát (még, jobb, ha egyet) kell áztatni – lehetőleg meleg vízben – használat előtt, egy edénnyel a fa tetején, hogy tényleg a víz alá kerüljön a fa egésze. A sütéshez helyezd fel a falapra az ételt, majd tedd őket a grillre az indirekt zónába. Közvetlenül a láng felett intenzívebb füstös íz képződne, de a fa is megsínylené a grillezést.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook