Profilom 2017. június 26. Hétfő - János, Pál

Füstfa és faszén adagolása a smokernél


A modern füstölők is nagyon érzékeny szerkezetek, amelyeket ismerni kell a tökéletes használathoz. Milyen gyorsan fűt fel? Mennyi ideig tart egy marék fa füstje? Melyik ételhez mennyi füstölőfára van szüksége? Tapasztalat nélkül nagyon nehéz ezeket elsőre jól eltalálni, ezért adunk pár tippet a megvalósításhoz.

1. A faszénnel működő füstölőt lassan fűtsd fel a kívánt hőmérsékletre. Soha nem használd fel az egész faszén mennyiséget már az elején. Kezd az adag felével, és innen építkezz tovább, ha a hús megköveteli a magasabb hőmérsékletet. Ez segít majd egyenletesebb hőfokon tartania füstölőt, és sütés közben sem kell olyan sűrűn adagolnod a faszenet.

2. Hasonlóan takarékosan járj el a füstölőfával is. Ne tegyél a tűzre egyszerre nagyobb adagot. A kisebb mennyiségeket jobban lehet kontrollálni, és a füstös íz elérésében úgy is inkább a füstölés hossza számít, nem az egyszerre bent lévő füst mennyisége.

3. A hús típusától függően a smoker ideális hőmérséklete 95-150 °C között található. Amikor elérted a kitűzött hőmérsékletet kezdheted a füstölést. Amíg nem fűtöd fel a füstölőt, se a húst, se a füstölőfát ne tedd be, várj ezekkel addig, amíg megfelelő lesz a hőfok. Ekkor kezdődhet csak a füstölés.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook