Profilom 2017. december 16. Szombat - Etelka, Aletta

Füstös íz gázgrillen is


A gázgrillen sütött ételek természetes füstös aromája jóval a faszenes grillek által nyújtott ízhatás alatt marad. De nem kell ennek feltétlenül így lennie. Egy jól megválasztott faféle és technika segíthet abban, hogy mindenki élvezhesse ezt az illatot és ízt, grilltől függetlenül.

A füstös íz legegyszerűbben egy füstölődoboz bevonásával adható az ételhez. A zárható dobozba kisebb fadarabokat kell betenni, mindenféle előzetes kezelés (áztatás) nélkül, majd a dobozt lezárva, a sülő étel alá vagy mellé kell helyezni azt. A sütés során fontos, hogy a grill teteje végig zárva maradjon, így a füstnek van ideje és lehetősége átjárni az ételt, ami lehet hús vagy zöldség is. A füstölt zöldségek zamatát kár alábecsülni, egy füstölt padlizsánból készült padlizsánkrémet kevesen utasítanának vissza.

Füstölődoboz hiányában egy kis trükkhöz kell folyamodni. Erre főként akkor van szükség, hogy ha faaprítékkal dolgozol, mert ez egy külső védőréteg nélkül túl hamar elég ahhoz, hogy megízesíthesse az ételt. Ilyenkor szóba jöhet az apríték beáztatása, de akár áztatod a fát, akár nem, mindenképpen be kell csomagolni. Lehetőleg dupla réteg alufóliába, aminek a tetejére szurkálj lyukakat, hogy a füst tudjon hol távozni. Ezeket szintén a hőforrás közelébe kell helyezni, hogy beindulhasson a füstölés.

Ha faaprítéknál nagyobb fa áll a rendelkezésedre, akkor elhagyhatod a csomagolást. A fát közvetlenül a rácsra helyezd, de ha lángra kapna, azonnal oltsd el, és hagyd, hogy az izzó fa füstje tegye a dolgát.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook