Profilom 2017. december 15. Péntek - Valér

Grill tippek zöldségsütéshez


Ha nem is mindig főszereplőként, de köretként azért biztosan gyakran készül zöldségféle a grillen. Paradicsom, krumpli, zeller. A sor a végtelenségig folytatható, de hogy a sok eltérő sütési idővel és állaggal rendelkező zöldség mindegyike ugyanolyan finom legyen, adunk pár tippet az elkészítésükhöz.

 Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Olajozás

A sütés minden zöldségnek előhozza a legjobb oldalát, de a magas hőmérsékletre felhevített rácsokra hamar odaragad az étel, ha nincs beolajozva. Mivel azonban a zöldség sok esetben rázogatással és nem megfordítással sül készre, minden oldalát be kell olajozni. Ehhez öntsd az összes zöldséget egy tálba, majd mehet rá az olaj, végül kézzel oszlasd el a zsiradékot. Ha nem akarod, hogy kezed olajos legyen, tedd a zöldséget egy zárható zacskóba és rázogatással juttasd az olajat el mindenhova.

Pontos méretezés

Ha többféle zöldséget sütsz együtt, akkor nem csak arra kell ügyelned, hogy a sütési idejük nagyjából egyforma legyen, hanem arra is, hogy méretükben se legyen nagy különbség. Ha az egyik vastagabb lenne, másként sülne, így nem tudnád őket egyszerre levenni a grillről. Ha az ízek maximalizálása a célod, akkor is a méretezés a kulcs. A legnagyobb felületet (és legtöbb ízt) úgy tudod előcsalni a zöldségekből, ha átlósan szeleteled fel őket. Ez a forma működik a cukkininél, répánál, krumplinál, és zellernél is.

Elő a kosárral

A falatokra vágott zöldségek vagy azok, amelyek formájuk miatt hajlamosan a mozgolódásra jobban járnak, ha egy grillkosárban sülnek. A magas falú, de lyukas aljú kiegészítők zavartalanul kapják a füstöt és a hőt, de kiküszöbölik a szélesebb rácsok közé esés problémáját.

Jöhet a fólia

Nem szeretnél folyton a grill mellett állni, és felügyelni a zöldségeket? Akkor próbáld ki a batyuba csomagolást. Alufóliát olajozz be, majd helyezd bele a méretre vágott zöldségeket. Fűszerezés után zárd le a batyut, és így tedd a csomagokat a rácsra. A fóliában megpuhul, valósággal megfő a zöldség. A ropogós kéregről így le kell mondanod, de felügyelet nélkül süthetsz nagyobb adagokat is.

Ha Ön is a grillen készült finomságok rajongója, és grillsütő vásárlásán töpreng, de még nem tudja, hogy milyen irányban keresgéljen, látogasson el a Broil King őszi grillszezon-nyitó kerti partyjára október 1-jén, ahol megismerheti a világ legújabb grillsütőit! Az őszi grillszezon megnyitóján szakértők segítik Önt a Broil King faszenes és gázüzemű grillsütőinek megismerésében, és az Ön számára legideálisabb grillsütő kiválasztásában.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook