Profilom 2017. október 23. Hétfő - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Grillezés banánlevélben


Ahol a világon csak nő a banán, ott a helyi konyha előbb-utóbb elkezdi használni a leveleket sütéshez. Magyarországon ugyan nem őshonos ez a növény, de mivel a vannak a fagyokra egészen kedvezően reagáló fajok is, nálunk is sok helyen megtalálhatóak a banán ligetek. A téliesítéskor levágott leveleket használjuk hát mi is grillezéshez. Hogyan? Nézzük meg, hogy csinálják a profik Dél-Amerikótól Ázsiáig.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A tányérnak és tálaló felületnek is hasznosítható levelek magas víztartalma teszik őket különösen alkalmassá a grillezésre. A banánlevelekből készített batyu édes és sós fogások sütésében is segítség, mert bent tartja a nedvességet, fokozza az ízeket és egyedi aromát kölcsönöz a fogásoknak.

Halak párolásához és grillezéséhez kerül elő leggyakrabban a banánlevél. A pároláshoz egy kis batyuk kell készíteni a levélből, amibe becsomagolhatod a már beízesített halszeleteket, és így helyezet fel a grillre, hogy a bent keringő gőztől párolódjon az étel. A grillezéshez elég csak grillapként használni a levelet, amit nem kell lefedni. A közvetlen hőforrás és a hal közé rakott levél megakadályozza, hogy a törékeny hal odaragadjon a rácsokhoz, és megfordítani is jelentősen könnyebb a levél segítségével.

Délkelet-Ázsiában népszerű fogás a banánlevelekből hajtogatott zsákocska, amit egy húsból, tojásból, kókusztejből és fűszerekből álló keverékkel töltenek meg, és szilárdulásig sütik. Ezeknek a kis banán csónakoknak nincs teteje, a bennük lévő tartalon sül és párolódik egyszerre. Ennél a fogásnak arra kell figyelni, hogy a kis csónakok ne dőlhessenek el.

Édességeket keresve a thai konyhához fordulhatunk, akik ragacsos rizses falatokat sütnek banánlevélbe tekerve. Ehhez az előre kókusztejben, cukorral felfőzött rizsből kell kis adagokat kimérni a levelekre. A rizsre banán szeletet is tesznek, majd így együtt csomagolják be a tölteléket, amit zsineggel rögzítenek is. Egy vízzel teli edénybe tegyél pároló rekeszt, és ide sorakoztasd fel a kis batyukat. Ezek aztán fedő alatt 40 perc alatt készre párolódnak.

Ha érdekel a grillezés, gyere el az október 22-én tartott Szüreti Bolondságra, ahova minden grillszeretőt és érdeklődőt szeretettel várunk. Az eseményről bővebben saját honlapján tájékozdóhatsz. Az ingyenes rendezvényre pedig itt regisztrálhatsz!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook