Grillezés fóliával, vagy anélkül

A BBQ több, mint szimpla sütési módszer: a BBQ művészet. És mint minden diszciplínában, az alapelvek mellett itt is nagy szerep jut a bizonyos részkérdésekkel kapcsolatos személyes meggyőződéseknek: íme, egy kis filozofálgatás a fólia létjogosultságáról.


A BBQ több, mint szimpla sütési módszer: a BBQ művészet. És mint minden diszciplínában, az alapelvek mellett itt is nagy szerep jut a bizonyos részkérdésekkel kapcsolatos személyes meggyőződéseknek: íme, egy kis filozofálgatás a fólia létjogosultságáról.

A sütés amolyan hamleti kérdésére a szakácsok bizonyos százaléka határozott igennel, egy részük vonakodó nemmel, adott hányaduk pedig laza is-is válasszal felelne. Ha már félig tudományos vitába bonyolódik az ember, érdemes a tényszerűség és objektivitás vonalán haladni. Mi történik a hússal, ha a grillezés során fóliába tekerjük? A fólia…

  1. …megakadályozza, hogy a hús túlságosan füstös, azaz keserű legyen
  2. …segíti a hús nedvességének megtartását, ami puhává és szaftosabbá teszi az ételt

Természetesen abban az esetben sem kell lemondanunk a tökéletes, omlós végeredményről, ha teljesen autentikus módon szeretnénk véghezvinni tervünket. Ebben az esetben érdemes húshőmérőt használni, valamint a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítani a tűz/parázs állapotára. A füstölés során a hús nedvességtartalma folyamatos forgatás, vagy kenegetés segítségével is megőrizhető. A fóliás és fólia nélküli grillezés során a sütés időtartama is változik, így érdemes többször is ellenőrizni a hús állapotát, s ennek megfelelően emelni, vagy épp csökkenteni a hőmérsékletet. A csomagolás nélküli módszer mellett szól, hogy az étel sokkal vonzóbb külsőt kap így: nincs is csábítóbb, mint egy aranybarnára sült, kívül ropogós, belül omlós szelet.

Ha szeretné megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!   

Címkék: