Profilom 2017. december 13. Szerda - Luca, Otília

Grillezés tűz nélkül


Tudsz már bánni a tűzzel és a különféle kiegészítők kezelésében is mester vagy? Akkor itt az ideje a tűz nélküli sütés elsajátításának. Nem, nem viccelünk, érdemes lesz megismerkedned ezzel a trükkel.

Persze nem varázslatról van szó, hanem arról a jelenségről, mely a hús belsejében zajlik jóval az után is, hogy az lekerült a hőforrásról. A sülés folyamata ugyanis nem kapcsolható ki egy gombbal, mint a gázégő lángja, a korábban felvett hő, még 20 perccel a grillről való levétel után is befolyásolja a hús állapotát.

A dolog magyarázata a sütés során felvett hő mennyiségében és a leadás gyorsaságában keresendő. Mikor leveszed az ételt a grillről, és megszűnik a hőforrás, nem érkezik több meleg az étel belsejébe. A kívülről hűvösebb levegőt kapó fogás lassan elkezd lehűlni és a belső régiókból is a szélek felé mozog a hő. Ennek a lassan vonuló hőnek a hatására sül tovább az étel, még szobahőmérsékleten is. Ahogy kiegyenlítődik az étel minden részének a hőmérséklete, a nedvek egyenletesen eloszlanak, és a külső ropogós kéreg is visszapuhul egy kicsit, ahogy megérkeznek a nedvek a szárazabb területre. A hús méretétől és a sütő hő nagyságától függően ez a megnyugvási-eloszlási időszak 20 percig is eltarthat, és ez az utósülés az oka a hús pihentetésének is a tálalás előtt.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza 

Persze, ha nem elég vastag a hús (egy ujjnyinál nem vastagabb) vagy nem szeretnéd a szélek ropogósságát elveszteni, netalán kockáztatni a túlsülést, akkor a pihentetést vedd le a napirendről, és ne hagyd, hogy a hús még tűz nélkül is tovább süljön.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook