Profilom 2017. december 18. Hétfő - Auguszta

Grillezett kenyérrel várd a szilveszteri vendégeket


A vegetáriánus vendégek jól tartása egy partin nem kis feladat elé állítja a házigazdát, pláne, ha a többiek a húsra esküsznek. A zöldséges köretek is nagyon finomak, de hogy ne csak köretből álljon egy vendég étrendje, vállalj egy kis rizikót. Készíts tűzön sütött kenyeret!

A grillen készített lapos kenyér étkezési beállítottságtól függetlenül szedi áldozatait. A ropogós textúra, gazdag ízekkel párosul és önmagában, valamint mártogatósként is remekül helyt áll. Elkészítése koránt sem olyan bonyolult, mint egy kovászos kenyéré, de az eredmény kétség kívül kárpótol még azért a kis kellemetlenségért is, amivel jár. Nem egy gyors munka, de nem is igazán időigényes.

  • 1. 180 ml langyos tejben keverj el 10 g cukrot, majd morzsolj bele 15 g élesztőt.
  • 2. Ezután egy nagyobb edényben keverj össze 450 g lisztet, 30 ml olívaolajat és 7 g sót.
  • 3. Ha az egészet jól elkeverted, (és látod, hogy az élesztő is feloldódott és elkezdett futni), öntsd össze a lisztet és a tejes keveréket, majd gyúrj egy nem túl kemény, rugalmas tésztát. (Ha nem elég rugalmas, tehetsz bele egy kis joghurtot. Kanalanként adagold.)
  • 4. Amikor jól átgyúrtad a tésztát, fedd le az edényt légmentesen, és keleszd a duplájára.
  • 5. A megkelt tésztát nyújtsd ki egy picit, majd vágd fel hat részre.
  • A hat tésztából csinálj hat kis gombócot, és hagyd újra kelni. (Megint a duplájára.)
  • 7. Ekkor már melegítheted a grillt.
  • 8. A megkelt tésztagolyókat kézzel lapítsd, nyújtsd a kívánt formára (3-4 mm vastagra) és tedd fel a forró rácsra, közvetlenül a tűz felé.
  • 9. Amikor az első része megbarnult, fordíts rajta egyet és süsd még egy-két percig.
  • 10. A grillről levéve megkenheted olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, majd tedd egy kosárba és fedd le ruhával, amíg a többit sütöd.

  • A kenyér sütéséhez használhatod a pizzasütő kő szettet is, így még ropogsabb lesz a végeredmény.
Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook