Profilom 2017. december 11. Hétfő - Árpád

Grillkiegészítők steak sütéséhez


Imádod a steaket, de még mindig keresed a legjobb receptet és megoldást? A receptben most nem segíthetünk (ahhoz kattints ide), de összeállítottuk azon eszközök listáját, amelyek nagyban megkönnyítik a steak sütését, hogy neked már csak a fűszerezésre és a sütésre kelljen koncentrálnod.

Öntöttvas sütőlap

Az öntöttvas sütőlapból választhatod a lapos és a rovátkolt oldalt is, a legtöbb grilles lap mindkettővel rendelkezik. A lényeg, hogy a legnagyobb fokozaton kell felforrósítani a lapot, csukott fedő alatt. Mikor nagyon forró, még maradhat egy kicsit a láng fölött és csak ezután jöhet a hús. A rácsos oldal előnye, hogy szép grilljeleket hagy, míg a sima felületű oldal mellett az szól, hogy minimális olajat a hús alá lehet önteni, ami szép, megégés mentes sütést tesz lehetővé.

Szilikonos fogócsipesz

A steak rostszerkezete ideális esetben nem sérül a sütés során, ezért a hús forgatásához húsvilla helyett a fogó ajánlott. Ebből is a szilikonfejű változat, amely még gyengédebb az omlóssá sülő hússal. A fém változat esetleg átszakíthatja a külső rostokat, ami megbontja a steak szerkezetét, és értékes húsnedv távozik a „sérülésen”.

Serpenyő

A magas hőfokon történő kéregképzés után a steaket érdemes alacsonyabb hőfokon sütni pár percig, hogy az íze után az állaga is elérje a legkiválóbb szintet. Ehhez egy serpenyőre lesz szükség, amelyben pár percig sülhet a hús.

Falap

A sütés után jöhet az elengedhetetlen pihentetés. Pár percig egy falapon pihentesd a húst (lehetőleg letakarva) szeletelés előtt, hogy a húsnedvnek legyen ideje egyenletesen eloszlani, és az étel minden falatja egyformán ízletessé válhasson.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook