Profilom 2018. március 17. Szombat - Gertrúd, Patrik

Grilltanácsok húsimádóknak


A hússütés titkai az állattól és a húsrésztől is nagyban függ, de van pár általános szabályt, amit követve már nem futhatsz bele végzetes hibába. Szeretnéd te sütni a legjobb steaket vagy érdekel mitől lesz ropogós a sült csirke bőre? Most kiderül.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

1. Választás fontossága

A steak kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy minél jobban eloszlik a zsír a húsban, annál finomabb és egyenletesebb lesz az íz. Az izomrostok között lévő zsír a sütés során elolvad és extra ízeket, szaftosságok kölcsönöz a húsnak.

2. Egészségbiztonság

A steaket mindig szobahőmérsékletű húsból készítsd, így sokkal jobb lesz a végerdmény, de ügyelj arra, hogy a hús ne álljon egy óránál tovább, mert a baktréiumok elszaporodhatnak rajta. Mert legyen bármilyen finom is a steak, egy gyomorrontást nem ér meg.

3. Óvatosan bánj a késsel

Szinte bármilyen húsra igaz, de a steakeknél különösen fontos, hogy a húst lehetőleg ne szúrkáld, ha nem muszáj. Fordításhoz és mozgatáshoz használj lapátot vagy fogót, de ne villát, mert azzal roncsolod a hús szerkezetét és rengeteg ízanyagot veszthetsz.

4. Szép szín, fél siker

Ha nem szeretnél égett vagy csak színében elfeketedett húst felszolgálni, akkor a BBQ és a paradicsomos alapú szószok felkenésével várj a sütés legvégéig. Ezek a szószok hamar feketednek vagy égnek,, így az utolsó 10-20 percben elég felvinni őket.

5. Ropogós felszín

A roponnós külső steaknél is fontos, de egy sült csirkénél még ennél is meghatározóbb. Ha szeretnéd megenni a ropogós bőrt, olajjalvagy egy kis vajjal kend át, majd fűszerezd kedvedre a csirke külsejét, hogy ne csak ropogós, de finom is legyen. Ha ezt a részét nem ennéd meg, akkor viszont felesleges a bőrt fűszerezni, az ízek úgysem hatolnak át rajta.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook