Grillterasz: Praktikus tanácsok grillezéshez

Tombol a nyár. Eljött végre a szabadtéri sütögetés és nagy baráti összejövetelek ideje. Egy évek múltán is jó szívvel emlegetett parti megszervezése egyáltalán nem könnyű feladat, pláne ha a házigazda szeretne gondoskodni az íncsiklandó ételek előteremtéséről. Íme, néhány jó tanács, hogy ne a grillsütő körüli problémákról, hanem a felhőtlen jókedvről szóljon a nagy nap!


Tombol a nyár. Eljött végre a szabadtéri sütögetés és nagy baráti összejövetelek ideje. Egy évek múltán is jó szívvel emlegetett parti megszervezése egyáltalán nem könnyű feladat, pláne ha a házigazda szeretne gondoskodni az íncsiklandó ételek előteremtéséről. Íme, néhány jó tanács, hogy ne a grillsütő körüli problémákról, hanem a felhőtlen jókedvről szóljon a nagy nap!


Ismerd meg magad!

Bár nem a kellő önismeret a boldog grillezés egyik legfontosabb előfeltétele, azt mégsem árt a vásárlás előtt megfogalmazod, hogy mit vársz el egy grillezőtől, és hogyan tudod majd beemelni életteredbe a sokszor jelentős méretű szerkezeteket. Milyen gyakran szeretnéd használni a grillt? Hány főre tervezed a sütögetést? Mekkora helyed van felállítani a gépet, és hol tudod majd esős napokon tárolni? Tudsz és akarsz nyílt lánggal dolgozni vagy épp ellenkezőleg, megoldható az elektromos áram eljuttatása a grill helyének szánt kerti sarokba? Ezekre a kérdésekre mindenképpen előre kell megkeresned a választ, hogy a legmegfelelőbb grillel távozhass a boltból. Ha a felmerülő kérdéseidre, kétségeidre az eladók sem tudnak megnyugtató válasszal szolgálni, érdemes megfontolni a grillkölcsönzést. Így élesben is kipróbálhatod a kiszemelt géptípust, hogy meggyőződhess róla, tényleg az igazival van-e dolgod!

 

Ismerd meg a grilled!

Talán túl nyilvánvaló tanácsnak tűnik, hogy használat előtt tanulmányozd át a grill működtetésére és karbantartására vonatkozó utasításokat, de a legtöbben mégis kihagyják ezt a lépést korábbi tapasztalatokra vagy az „Á, ezt mindenki tudja!” sorsdöntő érvelésre hivatkozva. Pedig minél komolyabb egy grillező, annál összetettebb és nehezebb a használata, sok kis apró veszélyforrással és trükkös részlettel bonyolítva. Fontos tehát, hogy legyűrd a nyomtatott utasításokkal szembeni legapróbb ellenérzésed is, mert nemcsak hasznos információkat nyerhetsz a leírásokból, de a balesetmentes grillezésre is exponenciálisan nő az esélyed.

 

Maradj stabil!

Ha már eljutottál odáig, hogy mindent tudsz kedvenc grilleződről, nincs más dolgod, mint kiválasztani a sütögetésre alkalmas kertszegletet a felállításához. Biztonsági okokból félreeső helyet válassz, ahol kisebb a balesetek veszélye. A gépet stabilan, egyenes talajra állítsd, kényelmesen elérhető magassággal, és könnyű megközelíthetőséggel. A legcélszerűbb, ha nincs a közelben más tereptárgy, így biztos nem kell majd feleslegesen kockáztatni, hogy odaférhess a grillhez. A gép mellett te is maradj megingathatatlan! Mivel te ismered a legjobban a grillt, nem kell kipróbálnod az önjelölt szakácsok „kihagyhatatlan” újításait, és távozásodkor is csak olyanra hagyd a szerkezet felügyeletét, akire tudod, hogy számíthatsz. A felelősségteljes használat is a grillparti szerves része.

 

Felkészülni, vigyázz...

Mivel jó esetben a grillpartira szabadtéren kerül sor, távol a konyhától vagy akár a háztól, fontos, hogy minden szükséges eszközt és ételt előre odakészíts a közeledbe. Ez a zavartalan grillezés titka. Nem szerencsés és nem is kényelmes állandóan berohangálni egy fogóért vagy fűszerért. Legyenek a kellékek karnyújtásnyira, hogy minden figyelmeddel a grillezés bűvészmutatványára koncentrálhass. Ha nem tudod megoldani a húsok hűtött tárolását a szabadban, nevezz ki egy segédet, aki hozza-viszi az épp szükséges holmikat, így nem kell magára hagynod a parázsló grillt, és nem is érzed majd magad kirekesztettnek a saját partidból.

 

...rajt!

Minden előkészülettel végeztél, most jöhet a begyújtás. Gázgrill esetén ez nem jelent igazi kihívást, megvárhatod vele a barátok érkezését, de faszenes grill esetén jobb előre dolgozni. A sütésre alkalmas parázsért minimum fél órát kell ügyeskedned, és ebbe még nincs benne a begyújtás időtartama. A faszén felizzítása kezdők számára nem a legkönnyebb feladat, de a gyújtófolyadékokkal még a legnagyobb elkeseredésedben is csak csínján bánj. Amíg nem ég el teljesen a faszénre locsolt folyadék vagy gél, nem kezdheted el a sütést, különben az ételek ízében jelentkezik a gyújtófolyadék aromája. A fával való begyújtás már egyszerűbb, de ekkor a sütésre kész parázsra kell kicsit tovább várnod. Ám ebben az esetben sem mindegy, hogy milyen fát használsz. Nem égethetsz el kerti hulladékot vagy előkezelt, festett fát és a fenyőfa sem megfelelő a grillezéshez a benne található gyanta miatt. Inkább keményfát válassz.

 

Sütés

A grill beüzemelése után már csak a sütés van hátra. De hiába segítenek a folyamatos készítés miatti instant hibajavítási lehetőségek, ha azt hiszed, ez lesz a könnyebbik rész, ellent kell, mondjak. Az eddig a pontig elvégzett folyamatokból a vendégek ugyanis az ég egy adta világon semmit nem érzékelnek, de ami innentől jön, az már nagyon is az ő asztaluk. A finom falatokért zsebelheted majd be a dicséreteket, a grill felállításáért és az előkészületekbe ölt kemény munkáért még sajnos nem fognak hősként ünnepelni. Pedig ha tudnák...


Címkék: