Profilom 2017. november 17. Péntek - Hortenzia, Gergő

Grilltisztítás alternatív módszerekkel


A grill tisztán tartására minden sütés után illik pár percet szánni, hogy megelőzd a rozsdásodást és a penészedést. A visszamaradt zsír meg is avasodhat, ami tönkreteheti a következő grillezést, így az utolsó falatok lekerülése után áldozz pár percet a rácsok letakarítására.

Drótkefe

A tisztítás leghatékonyabb módja egy erős és sűrű sörtéjű kefe bevetése a még mindig forró grillen. Ez maradéktalanul eltávolítja a leégett, lerakódott szennyeződéséket, egyetlen hátránya, hogy bevonatos felületen tilos használni. Sem az öntöttvas kiegészítőknél nem ajánlott a lekaparni a lerakódott zsírt (ami növeli annak élettartamát és nem hagyja leégni az ételt), de a kerámiabevonatot sem szabad kaparni, mert ha megsérül a felületi réteg, cserére lesz szükség.

Alufólia

Professzionális kiegészítők hiányában egy labdává gyűrt alufólia is segíthet a lerakódások leszedésében. Az anyag elég masszív ahhoz, hogy az égett részeket is lekaparhasd, de használni csak kesztyűben vagy kihűlt grillen lehet az égésveszély miatt. Itt nincs hosszú nyél, mint a kefe esetében, ami megvédi a kezet a forróságtól. Öntöttvas és bevonatos felületeknél ugyancsak nem ajánlott

Szivacs

A papírtörlő vagy szivacs bevetése kényesebb, bevonatos kiegészítőknél is jó megoldás, de ezt már szinte kizárólag kihűlt grillhez ajánljuk. Emiatt a makacs szennyeződéseket nehezebb eltávolítani és az esetek többségében valamilyen tisztítószer is kell majd hozzá.

Hagyma

Alternatív megoldásként szóba jöhet egy félbevágott hagyma is, amelyet villára szúrva végig lehet húzni a grillen. Mosószer nem kell hozzá és a még forró grillről tényleg elég jól leszedi a maradékot, de a nagyon makacs kosszal már nem bánik el. Használat után pedig dobhatod el, pedig a grillezett hagyma már önmagában is csemege (lenne). Ezért inkább süsd meg, és hagyd a drótkefére a piszkos munkát.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook