Profilom 2018. január 20. Szombat - Fábián, Sebestyén

Hogyan tudod megállapítani, hogy megsült a borda? 2. rész


Ha az első részben bemutatott módszerek egyike sem szimpatikus, ne ess kétségbe, van még bőven olyan eljárás, amivel biztosra mehetsz a bordát illetően. Mindegy, hogy egyben sütöd a bordát vagy szeletben, van amelyik módszer sosem hagy cserben. Folytatódik a felsorolás.

A zsugor teszt

Önmagában is működhet, de általában kiegészítő tesztként használják ezt a módszert, mert a nem megfelelő hőmérséklet-választással hamis eredményt is kaphatunk. A teszt lényege a hús természetes zsugorodásában rejlik. Ahogy a hús sül, a belső szerkezete megváltozik, aminek eredményeként láthatóan összébb megy. A láthatóságról maga a csont gondoskodik, amely egyfajta szintjelzőként működik. Amikor tehát a csont végéről a hús visszább húzódik, többet feltárva a csontból, lehet élni a gyanúperrel, hogy az étel elkészült. Forró grillen sajnos ez hamarabb bekövetkezik, minthogy ténylegesen átsült volna a hús, míg alacsonyabb hőfokon ez túlsütéshez is vezethet.

A lesés teszt

Nem túl tudományos módszer, de kétség kívül nagyon hatásos. Ha bizonytalan vagy (mondjuk a zsugor teszt után), akkor érdemes bevetni. Az eljárás lényege, hogy bevágod a húst, hogy a belsejébe leshess. Akkor jó a borda, ha a hús belseje (a csonthoz közel) teljesen fehér és a rózsaszínű részek már mind eltűntek. Füstölés során a hús felszíne rózsaszín maradhat, de ha a központi rész fehér, akkor kész a borda.

Fogpiszkáló teszt

A gyanúsan késznek tűnő bordák esetén érdemes bevetni ezt a módszert, ami lényegében abból áll, hogy a húsba egy fogpiszkálót szúrsz. Ha a pici fadarab ellenállás nélkül vagy enyhe ellenállással siklik bele a húsba, akkor kész az étel. Ez több részen is megismételhető, és megvan az a nagy előnye a tutinak tűnő kóstolással vagy beleséssel szemben, hogy többszöri elvégzésével sem teszel kárt a húsban.

A bordára kerülő szósz felviteléhez használj szilikonos kenőecsetet.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook