3 tipp a kamado grillek hőszabályozásához

A kamadó grillek hőbeállítása nem egyetlen gomb elfordításával történik, mint a gázgrilleknél, de nem is olyan bonyolult. A faszén izzását kell megfelelő mederben tartani a szellőzőkkel, ami eleinte kihívást jelenthet. Mindemellett ezeknek a grilleknek a játékosság és sok szabályzási lehetőség az egyik legnagyobb vonzereje.


1. Első lépés a faszén begyújtása, amihez egy elektromos begyújtó hasznos segítséget jelent. Amikor a faszén már önmagától izzik, és mindenféle segítség nélkül is fenntartható az égése, jöhet a hőbeállítás. A kívánt ételhez szükséges hő eléréséhez állítsd be a szellőzőket, de inkább kevesebbre lődd be a hőfokot. Sokkal könnyebb ugyanis feltornázni a benti hőmérsékletet, mint lejjebb vinni azt.

2. A kamadó grilleknek általában két szellőztetőjük is van: fent és a grill alján. A felső nagyobb áramlatokat generál, így akkor érdemes használni, ha nagy hőmérsékletváltozást szeretnél elérni. A kisebb hőfok beállításoknál, támaszkodj az alsó szellőzőre. A hőfok stabilan tartásához tartsd zárva a tetőt. Csak akkor nyisd ki, ha feltétlenül szükséges, például, ha új alapanyag kerül a grillre.

3. A húshőmérő használatát is csökkentsd a minimumra, mert a felnyitás során bejutó többlet oxigén erős fellángolást okozhat, amitől nehezebbé válik a hőkontroll, és a húst is megkaphatja a nem kívánt láng. Vagy szerezz be olyan okos kütyüt, mint a Meater, amit sütés közben bent hagyhatsz a húsban és folyamatosan küldi a hőfok adatokat a telefonodra!