Így grillezd a halloween tököt

Halloween ünnepe még csak távolról közeleg, de a tökszezon már itt van a nyakunkon. A sütőtök mellett a gyönyörű narancssárga halloween tököt is egyre több helyen látni, ezeket se hagyd ki tehát a menüből.


Halloween ünnepe még csak távolról közeleg, de a tökszezon már itt van a nyakunkon. A sütőtök mellett a gyönyörű narancssárga halloween tököt is egyre több helyen látni, ezeket se hagyd ki tehát a menüből.

A recept tulajdonképpen minden tökfélével működik, a felhasznált alapanyag szinte csak az étel megjelenésén változtat, az ízén nem igazán. A cél természetesen a minél édesebb példányok levadászása, ezért a konyhakerti tököt inkább hagyd meg tökfőzeléknek és fordulj a kétféle sütőtök valamelyike, a hokkaido tök, a „halloween” tök vagy a rózsatök felé.

A grillt fűtsd fel, magas hőfokra állítva a szabályozót, majd sütés előtt vedd vissza közepesre. A tök előkészítéséhez most meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra a tököt. Körülbelül tenyérnyi vagy valamivel kisebb darabokkal dolgozz, ez a méret köretként és nassolni valóként is ideális.

A darabokat egy kenőecset segítségével vékonyan kend le olajjal (még a héjakat is), majd jöhet a fűszerezés. Használj egy kevés sót, borsot és ha szereted az édes-erős ízkombinációkat, akkor jöhet a cayenne borsból is egy csipet. Ezután vedd elő a fahéjat, amit egy pici szerecsendióval kiegészítve szintén szórj a tök húsos részére.

A sütéshez a tök darabokat rakd egyenesen a rácsra, a héjukkal lefelé, majd süsd közvetlen módon15-20 percig őket zárt tető alatt. Ezután (vagy ha nagyon égne) tedd át őket a sütő hűvösebb részére és indirekt sütéssel süsd őket tovább 40 percig. Ha megpuhult a tökhús kend le a darabokat juharsziruppal (vagy szórd meg kiskanál barna cukorral) és tedd vissza őket 5 perce a tűz fölé. Húsok mellé, de akár önmagában is nagyon finom.

Címkék: