Ízletes és gyors grillezett bárányborda a karácsonyi asztalra

A klasszikus rántott hal és töltött káposzta helyett (elszántabbaknak azok mellett) az idei karácsonyi főételt készítsd grillen. Mutasd meg a családnak, hogy nagy tudású grilled nem kerti dísz, és a virslin kívül mást is ízletesre süt.


A klasszikus rántott hal és töltött káposzta helyett (elszántabbaknak azok mellett) az idei karácsonyi főételt készítsd grillen. Mutasd meg a családnak, hogy nagy tudású grilled nem kerti dísz, és a virslin kívül mást is ízletesre süt.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A bárányborda több szempontból is hálás fogás. Nem kell órákig sütni, így nem von el hosszú időre az ünnepi készülődétől és a családodtól, másrészt látványosan tálalható. Vendégváráskor ez az aspektus különösen fontossá válik, de a meghitt családi vacsoraasztalon is jól mutatnak csonton hagyott bordaszeletek.

Nagyobb gázgrillen vagy a recepthez leginkább passzoló kerámia grillen, a Broil King Keg-ben egészben hagyhatod a bordákat, ha ennél kisebb sütőfelület áll rendelkezésedre, adagold szét a húst, és úgy süsd külön a szeleteket. A sütés előtt órákkal bepácolhatod a húst (akár egy egész nappal is előre dolgozhatsz), amihez egy vágj össze egy shalotta hagymát, majd ezt keverd el mustárral (80 ml), Worcestershire szósszal (10 ml) és fehér borral (10 ml), fűszerként pedig használj zsályát (5 g), kakukkfüvet (5 g), sót (7 g), és borsot (7 g).

Egy kiolajozott tepsire helyezve a bárányt kend le a fűszerkeverékkel, ügyelve, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután egy sütőzacskóba helyezve, mehet is pihenni a hűtőbe. Sütés előtt melegítsd elő grilled közepes hőmérsékletre, majd tedd be a bárányt és 2-3 perc alatt pirítsd le minden oldalát. Ezután vedd le a közvetlen hőről, és kezdődhet az indirekt sütés már alacsonyabb hőmérsékleten, még legalább 20 percig vagy amíg a bárány belső hőmérséklete el nem éri 60-65 °C-ot. Tálalás előtt kicsit pihentesd a húst, majd vágd fel a bordák mentén a bárányt, és rozmaringos burgonyával tálald.

Még szebb lesz a fogás, ha a sütés előtt a csontokat teljesen letisztogatod késsel, és betekered őket alufóliába, hogy szép fehérek maradjanak a tálaláshoz. 

Ha szeretnél professzionális körülmények között grillezni, kattints a Grill Pláza honlapjára, ahol az év végéig még exkluzív ajánlatok keretein belül juthatsz hozzá új kedvenc konyhai kiegészítőidhez!

Címkék: