Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Koktél a grillről


A kerti partik, medencés bulik és esti beszélgetések szívderítő kísérője a színes és ízletes koktél. A zömében alkoholos hűsítőkből túlzás nélkül is több ezer létezik, képtelenség tehát mindet kipróbálni. De a grillezett koktélt ne hagyd le a bakancslistádról!

Alapvetően kétféle koktél típusról lesz szó, az egyik a fűszernövényes, a másik a gyümölcsös üdítő, de mindkettőben közös, hogy jót tesz nekik a grill bevonása az elkészítési folyamatba. A fűszernövényes koktélok gyakran használnak mentát, citromfüvet, esetleg karakteresebb zöldfűszereket, mint a rozmaring vagy a kakukkfű. Ezeket szárazon kell a forró grillrácsra – vagy még jobb grill lapra – helyezni, és egy-két perc alatt megpirítani, hogy a növények illatanyaga felerősödhessen. Egészen intenzív aromák nyerhetőek így, amelyekkel a koktélok még karakteresebbek lesznek.

A másik csoport a gyümölcs, illetve a gyümölcsös koktél, amely akár alkohol nélkül is tökéletesen élvezhető. A koktélba szánt gyümölcsök grillezéséhez használj apró nyársat, amelyet majd beleállíthatsz a pohárba, így nem kell egyesével átbűvészkedned a pohárba a gyümölcsdarabokat. A nyársra felfűzött két-három falat gyümölcsöt olaj nélkül süsd pár percig, hogy megjelenjenek a grilljelek és a cukortartalom karamellizálódhasson.

A grillezés kevés kivételtől eltekintve minden gyümölcsnek jól áll, de a saját dolgodat könnyíted meg, ha kemény húsú példányokkal próbálkozol. Ilyen az ananász, a körte, de ha egzotikus ízekre vágysz, ne hagyd ki a rambutánt és a mangót se.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook