Profilom 2017. június 24. Szombat - Iván

Különleges grilltechnikák a mélyebb ízhatásokért


A grillen sülő ételek több technikával is finomabbá tehetőek. A legkézenfekvőbb módszer az étel fűszerezése, de koránt sem ez az egyetlen megoldás. Lássuk milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre és ezekhez milyen eszközökre lesz szükséged.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Füstölés

Faszenes és gázgrilles sütés során is bevethető technika a füstölés, amely kellemes aromát ad az étel ízéhez. A füstölődobozba kisebb aprítékok kerülhetnek, a nagyobb hasábokat már érdemes közvetlenül a tűzre dobni, hogy megfelelő füst képződjön. A füstölés minden típusú ételnek az előnyére válik, de túlzásba vinni nem szabad, mert elnyomhatja az ételek eredeti ízét.

Belső ízesítés

Főként húsoknál alkalmazott eljárás, amit egy fecskendővel hajtanak végre. A sülő hús rostjai közé különféle folyadékokat fecskendeznek egy erre a célra tartott eszközzel. A hosszú tű segítségével a hús mélyebb rétegeibe is eljuttatható az ízesítő anyag, ami szaftosabbá és izgalmasabbá teszi a végeredményt. A tű apró lyuka miatt csak egynemű folyadék használható. A legnépszerűbb ízesítők a bor, a vaj, a citromlé és az ízesített olajok.

Külső ízesítés

A leggyakrabban előkerülő módszer az ételek külső felületének lekenése. A szószok, mártások sütés közbeni alkalmazásához a legcélravezetőbb egy szilikonfejes ecsetet használni. Ezt könnyű elmosni, az ízanyagok nem eszik bele magukat az eszközbe, és a hajlékony ecsetszálakkal bárhova felvihető a szósz. Sűrűbb mártások felkenése a sütés minden szakaszában ajánlott, de a cukrot is tartalmazó szószok csak negyed órával az étel elkészülése előtt adhatóak az ételhez.

Ha szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook